Autor: Informer.rs

24.07.2024.

08:23

Foto: EPA

Planeta

Na Zapadu ništa novo! Harisova će biti ista kao Bajden! Analitičari nezadovoljni novom kandidatkinjom!

- Moramo biti uz Izrael - izjavila je tadašnja senatorka Kamala Haris uz zdrav aplauz na političkoj konferenciji Američkog izraelskog komiteta za javne poslove 2017.

- Naš odbrambeni odnos je kritičan za obe nacije. Zbog toga podržavam posvećenost Sjedinjenih Država da Izraelu pruže 38 milijardi dolara vojne pomoći u narednoj deceniji - dodala je Harisova.

Podrška SAD svom bliskoistočnom savezniku postaje sve kontroverznija kako se zvanični broj poginulih tokom višemesečne vojne operacije u Pojasu Gaze približava 40.000.

Demokratski aktivisti pokrenuli su kampanju za osvajanje stotina hiljada „neposvećenih“ glasova tokom partijskih predizbora ranije ove godine u znak protesta protiv podrške predsednika Bajdena Izraelu, dok su neke konzervativne ličnosti poput komentatora Takera Karlsona takođe dovele u pitanje stalnu podršku SAD.

Ali američko-izraelski odnosi ostaju član vere za ogromnu većinu zakonodavaca sa obe strane, primećuje urednik časopisa Kovert Ekšn, Džeremi Kuzmarov.

Autor se ove nedelje pojavio u Sputnjikovom programu Bakstori kako bi razgovarao o Harisovoj podršci zemlji i široj spoljnopolitičkoj viziji novopečenog demokratskog predsedničkog kandidata.

- Ovo je deo obrasca gde oni zapravo podrivaju demokratiju - rekao je Kuzmarov o kontroverznom procesu kojim je Demokratska stranka afirmisala Harisa kao svog kandidata, „jer je dugo poznato da je Džo Bajden bio lošeg zdravlja i postao senilan, a ipak je nastavio da ostane u trci.”

Proces predsedničkog nominovanja Demokratske stranke je dva uzastopna ciklusa potresao pobunjeničku kandidaturu senatora Vermonta Bernija Sandersa 2016. i 2020.

Samoproglašeni demokratski socijalista je otvoreno kritičan prema smeru stranke od 1990-ih, tokom kojih je sve više zacrtao poslovni, ekonomski neoliberalni kurs.

Kritičari tvrde da je odluka Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je poništen veći deo zakona Sjedinjenih Država o finansiranju kampanje učinila stranke još više zavisnim od podrške bogatih donatora i korporativnih interesa.

Demokratski lideri odgovorili su podržavši fiskalno konzervativne kandidate i na državnom i na nacionalnom nivou.