• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

23.07.2024

17:06

Farsa u režiji 'duboke države'! Povlačenje Bajdena zbog "dobrobiti Amerike" - ma kako da ne?! A, tek priča sa Kamalom...

Pexels, EPA Images

Vesti

Farsa u režiji 'duboke države'! Povlačenje Bajdena zbog "dobrobiti Amerike" - ma kako da ne?! A, tek priča sa Kamalom...

Podeli vest

Niti je Bajdenovo povlačenje iz predsedničke trke odraz njegove skromnosti i žrtve za američki narod, niti će iko, pa ni Demokrate, hteti da vide Kamalu Haris na njegovom mestu. Kamala ispunjava sve potrebne kriterijume vouk ideologije da bude izabrana - em je žensko, em nije bela. Ipak, to joj neće pomoći u trci sa Trampom, koji će je „pregaziti".

Politički savetnik i analitičar, ali i odličan poznavalac američke političke scene, nekadašnji direktor Centra za međunarodne odnose pri Rokford institutu u Ilinoisu dr Srđa Trifković u čitavom vašaru zvanom američki izbori ne vidi ni trunku demokratije ili slobodnog izbora.

Čitava ta farsa priređena je za narodne mase, dok duboka ili, kako Trifković voli da kaže „permanentna" država, vuče konce iza kulisa.

Odluka o Bajdenovom povlačenju i zameni njega sa Kamalom Haris nema blage veze ni sa kakvom demokratijom. To je bila odluka oligarhije u vrhu demokratskog nacionalnog komiteta koju čini grupica neizabranih partijskih aparatčika. Oni se oslanjaju na ankete javnog mnjenja i jako su podložni pritiscima bogatih donatora Demokratske stranke. Ipak od njihovih para zavisi koliko će biti napunjeni stranački budžeti za udarne oglase protiv Trampa u kampanji, pogotovo u njenoj završnici u septembru i oktobru, rekao je Trifković za Sputnjik.

Čitav proces deselekcije Bajdena bio je samo primer manipulantskog metoda rada, objašnjava naš sagovornik. Modus operandi Demokratske stranke, kaže on, bio je prvo taj da su svesno tvrdili da je Bajden savršeno lucidan i da nema nikakvih problema sa njegovim funkcionisanjem ili zdravljem, iako je njegov uži krug bio svestan toga kako stvari realno stoje.

Demokrate su nedavno preduzele jednu vrlo rizičnu operaciju zvanu debata, koja im se debelo osvetila. Oni su mislili da će sa intenzivnim pripremama koje su trajale celih sedam dana u Kemp Dejvidu u Merilendu, gde se predsednik sa svojim timom instruktora potpuno povukao iz javnog života uoči debate, uspeti da pobede Trampa u debati. Videli smo da se to završilo katastrofalno.

Kamala ili Bajden?

Trifković smatra da su Demokrate „poturile" Bajdena 2020. godine jer su verovali da ima najviše izgleda da porazi Trampa. On u tome nije uspeo, izbori su bili pokradeni, a elementi duboke države tvrdili su suprotno. Kasnije su brutalnom sudskom represijom gonili učesnici protesta od 6. januara 2021, a sudski aparat se zloupotrebio da bi i samog Trampa pokušali da onemoguće da povede novu kampanju.

Ta priča da se on sada povlači radi dobra nacije i da je to neki njegov velikodušan gest je potpuna glupost. On je vazda bio jedan korumpirani vašingtonski insajder koji je prvo i pre svega radio i postupao u toku čitave svoje javne karijere od preko pola veka u sopstvenom interesu i u interesu svoje porodice. To se videlo i na primeru odbrane njegovog kriminalca sina Hantera Bajdena.

Na kraju krajeva, Trifković ističe da se ne može govoriti o tome da li bi Kamala Haris bila bolja ili gora od Bajdena, jer Bajden u suštini nikada nije ni predsednikovao.

Bajden je ceo svoj dosadašnji mandat od skoro četiri godine funkcionisao kao jedna teledirigovana mumija koja može manje-više bez nekih ogromnih kikseva da izrecituje ono što mu je servirano na teleprompteru ili što mu se šapuće na bubicu u uhu. Ne možemo ni da govorimo da li je bio dobar ili loš predsednik, jer on i nije predsednikovao. To je radila jedna grupa ljudi iz senke, operativaca Bele kuće, Demokratske stranke, kao i elemenata onoga što se zove duboka država, a što bih ja radije zvao permanentna država.

Mleveno meso

Kada je reč o kompetencijama Kamale Haris, po reakcijama na društvenim mrežama i ispitivanju javnog menjenja, čak ni Demokrate u njih ne veruju. Potpredsednica Haris predmet je ismevanja na internetu, a ne štede je ni najljući antitrampovci.

Mislim da će od nje Tramp napraviti mleveno meso, isto kao i od Bajdena. Nju će takođe probati timovi da pripremaju i brifuju, ali to je beznadežan posao, rekao je Trifković u razgovoru za Sputnjik.

Trifković podseća da se iz njenog „pokušaja kampanje" u 2020. godini videlo da je Kamala očajna u debatama. Drugim rečima, kaže naš sagovornik, ona je kao državni tužilac u državi Kaliforniji jedino nastupala u sudskim procesima u kojima je mogla da se osloni na svoj tim koji je pripremao njene nastupe, bilo da je reč o kriminalnim ili građanskim parnicama.

Kamala Haris je jedna intelektualno vrlo ograničena osoba sa slabim vaspitanjem. To što ona ima završen pravni fakultet više je rezultat afirmativne akcije koja favorizuje žene i manjine, odnosno pripadnike nebelačkih segmenata američke populacije. Iz istog razloga je bila izabrana i za potpredsedničkog kandidata. Ona ni za živu glavu ne može da se snađe kada se suočava sa debatom uživo, ali Bajdenovi stratezi su mislili da, ako se on kandiduje protiv Hilari Klinton, onda treba da nađe neku ženu koja će mu biti potpredsdnički kandidat. Zbog toga što je ona kombinovanog jamajkansko-indijskog porekla, došla im je kao kec na deset. Dobili su politički korektnu ličnost koja zadovoljava i principe rasne zastupljenosti, rekao je Trifković.

Ona bi bila samo puko oruđe operativaca iz senke, ističe on, ali neće imati izgleda da pobedi Trampa. Ovo se, naravno, podrazumeva u slučaju da izbori budu regularni. Onima koji su rešeni da Trampu ne dozvole da bude inaugurisan, nastavlja Trifković, preostaje još da pokušaju sudskim sredstvima da ga u tome onemoguće, a ako im to ne uspe - da ga ubiju.

Pošto ovaj nesposobni klinac nije uspeo da obavi zadatak i likvidira Trampa, verovatno će morati da angažuju nekoga iskusnijeg i daleko bolje pripremljenog dobrovoljca, koji će opet moći da računa na neke tobožnje propuste tajne službe koji bi mu omogućili da obavi posao, zaključio je Trifković za Sputnjik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada!
Live TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada!

NATO je objavio da je trenutno više od pola miliona vojnika u povišenoj pripravnosti. Proslavili su 75 godina osnivanja i sve što su rekli u Vašingtonu palo je u senku jer je došlo do pokušaja atentata na Trampa. Rusija je ponovo u prvom planu targetirana kao najveći neprijatelj po više osnova. Na ovu temu u "Info danu" govorili stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović i Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo.

23.07.2024

16:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?
Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije zadržavanja za putnička vozila na graničnom prelazu Preševo, na izlazu su do 40 minuta, dok na ostalim prelazima nema zadržavanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

23.07.2024

19:14