24.07.2024.

15:40

Foto: Tanjug/Reuters

Planeta

Preokret! Neočekivano saopštenje Kremlja o Ukrajini! Iz Kine u Moskvu stigao iznenađujući signal! "Saznali smo..."

- Svi smo saznali iz izveštaja iz Pekinga da je takvu izjavu dao na sastanku sa Vang Jijem. Moglo bi se reći da je poruka sama po sebi u skladu sa našim stavom. Znate, Rusija nikada nije odbila razgovore, ostaje otvorena. Za pregovarački proces, međutim, detalji su važni i mi ih još ne znamo, pa hajde da sačekamo neka pojašnjenja koja će očigledno uslediti - rekao je portparol Kremlja, prenosi TASS.

Šef kineske diplomatije Vang Ji je na sastanku sa Kulebom skrenuo pažnju na činjenicu da postoji rizik od eskalacije sukoba u Ukrajini i njegovog širenja van granica države, na šta je Kuleba rekao da Ukrajina je Ukrajina spremna i želi da razgovara sa Moskvom.

Prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova, "razgovori treba da budu racionalni, sadržajni i usmereni na postizanje pravednog i trajnog mira".

Posle sastanka, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem je objasnilo da bi pregovori mogli da se održe u "odgovarajućoj fazi". Ministarstvo je navelo da se sada „ne primećuje“ spremnost ruske strane da se uključi u dijalog.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 2022. godine potpisao ukaz prema kojem zemlja odbija da pregovara sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin.