• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.07.2024

10:58

Šok iz Kijeva, okreću leđa Americi!? Ukrajinci na pregovorima u Kini! Čeka se odgovor Zapada!

Tanjug/AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Šok iz Kijeva, okreću leđa Americi!? Ukrajinci na pregovorima u Kini! Čeka se odgovor Zapada!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je više od tri sata sa svojim kineskim kolegom Vangom Jijem u gradu Guangdžou o načinima postizanja "poštenog mira" u ratu sa Rusijom.

- Razgovori su upravo završeni. Trajali su ukupno više od tri sata, duže od planiranog. Vodili smo veoma dubok i konkretan razgovor - rekao je za Rojters izvor u ukrajinskoj delegaciji, koja je u višednevnoj poseti Kini.

Kuleba je najviši ukrajinski državni zvaničnik koji je posetio Kinu od početka rata, u februaru 2022. godine.

On je u prvom obraćanju na sastanku rekao da očekuje "temeljne i sadržajne razgovore o bilateralnim odnosima, međunarodnoj agendi i, što je najvažnije, putu ka miru".

- Uveren sam da je pravedan mir u Ukrajini u strateškim interesima Kine i da je uloga Kine kao globalne sile važna - kazao je Kuleba.

Kina nije učestvovala na mirovnoj konferenciji o Ukrajini održanoj u junu u Švajcarskoj jer, kako je saopšteno tada u Pekingu, smatra da u pregovorima treba da učestvuju obe strane, a Rusija nije bila pozvana na tu konferenciju.

Foto: Tanjug AP

 

Kina je u februaru 2023. godine, na godišnjicu početka sukoba Rusije i Ukrajine, objavila dokument od 12 tačaka u kojem je detaljno iznela svoj stav o tom ratu i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u aprilu ove godine, na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, da je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen.

- Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, uzdržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke - rekao je tada Si Đinping.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jovanov odgovorio Milošu Jovanoviću: Kaže da je SPC temelj, a glasao protiv izgradnje crkve u Novom Sadu!
Politika

Jovanov odgovorio Milošu Jovanoviću: Kaže da je SPC temelj, a glasao protiv izgradnje crkve u Novom Sadu!

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija sutra“, reagovao je danas, tokom sednice Narodne skupštine, na izlaganje narodnog poslanika Miloša Jovanovića (Nova DSS-POKS-NADA) i poručio da je zanimljivo kad nam o važnoj ulozi SPC govore oni koji su u Novom Sadu glasali protiv izgradnje hrama SPC posvećenog velikomučenicima stradalim u Novosadskoj raciji, zajedno sa svima onima sa kojima su kasnije bili u koaliciji.

24.07.2024

13:14

Razumna odluka razočaranih vršačkih demokrata: Njih 50 prešlo u SNS, među njima i odbornik
Politika

Razumna odluka razočaranih vršačkih demokrata: Njih 50 prešlo u SNS, među njima i odbornik

Mesni odbor Demokratske stranke u Izbištu jedini je koji su potpredsednica DS Dragana Rakić i predsednica Gradskog odbora DS Vršac dr Tatjana Vešović osnovali u poslednjih 6 godina. Sada ni njega nema. Čak 29 članova DS iz Izbišta danas se kolektivno učlanilo u Srpsku naprednu stranku. I to nije sve, jer su SNS pristupili i sada već bivše, razočarane demokrate, iz drugih naseljenih mesta, ukupno njih 50!

24.07.2024

12:41

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija