• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.07.2024

15:40

Gori NATO, Stoltenberg ključa! Istorijski potez Kine prema Rusiji uništio sve planove Alijanse: Najveći sukob u Evropi...

Shutterstock, Reuters, Profimedia

Vesti

Gori NATO, Stoltenberg ključa! Istorijski potez Kine prema Rusiji uništio sve planove Alijanse: Najveći sukob u Evropi...

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Kinu da pruža vojnu podršku Rusiji, čime podstiče najveći rat u Evropi od Drugog svetskog rata.

- Kina podstiče na najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata - rekao je Stoltenberg u intervjuu japanskom listu „Iomiuri“, navodeći da Rusija navodno proizvodi bespilotne letelice i rakete uz podršku najsavremenije tehnologije i elektronike koja se izvozi iz Kine.

S tim u vezi, prema rečima generalnog sekretara NATO-a, postoji potreba da se unese sadržaj u partnerstva sa Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom kako bi se povećao pritisak na Kinu i stabilizovao region u Aziji.

Govoreći o konkretnim koracima u slučaju krize na Tajvanu, Stoltenberg je izneo oprezan stav, rekavši da će NATO ostati savez Severne Amerike i Evrope. Takođe je naglasio da odluka o ranije objavljenom planu o otvaranju kancelarije NATO-a za vezu u Tokiju neće biti doneta na predstojećem samitu Alijanse, uzimajući u obzir da članice ne žele nepotrebno da provociraju Peking.

- NATO ne smatra Kinu protivnikom, ali ona predstavlja izazov našim vrednostima, interesima i bezbednosti - dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine u odgovoru na optužbe zapadnih zemalja navodi da zauzima pravedan i objektivan stav o situaciji u Ukrajini, kao i da se pridržava razumnog i odgovornog pristupa izvozu oružja i robe dvostruke namene u skladu sa zakonima i propisima. U aprilu je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio da SAD pružaju vojnu pomoć Ukrajini, ali kritikuju normalnu saradnju Rusije i Kine. On je to nazvao licemerjem i tipičnim primerom dvostrukih standarda. Peking je takođe upozorio Sjedinjene Američke Države da omalovažavanje i okrivljavanje drugih neće rešiti ukrajinsku krizu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija