• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.07.2024

09:10

Brutalna Putinova osveta Britancima! RAF pod žestokim udarom, pogodili 40 odsto letova!

EPA/Shutterstock

Vesti

Brutalna Putinova osveta Britancima! RAF pod žestokim udarom, pogodili 40 odsto letova!

Podeli vest

Rusija je ove godine ometala GPS na stotinama letova britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF). Detaljna analiza 1.467 letova 63 aviona RAF-a širom istočne Evrope i Bliskog istoka pokazala je da su 142 transportna i nadzorna leta RAF-a od 504 širom istočne Evrope bila predmet ometanja.

Svako osmo, što iznosi 60 putovanja, bilo je žrtva ponovljenih pokušaja ometanja GPS sistema. Broj pogođenih letova RAF-a porastao je na 40 odsto, uzimajući u obzir letove preko istočnog Mediterana.

- Ovo je još jedan primer nepromišljenosti Rusije i još jedan dokaz da je ona neprijateljska država van kontrole. Srećom, naši avioni i piloti mogu da isprate ovu pretnju, ali to ilustruje prezir ruskog predsednika Vladimira Putina prema Zapadu i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima - naveo je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Šaps je bio pogođen ruskim ometanjem pre tri meseca dok se vraćao sa putovanja u Poljsku, kao i u subotu dok je leteo u blizini Kalinjingrada, sa jednodnevnog puta u istočnu Evropu gde je posetio britanske trupe koje učestvuju u vežbi "Steadfast Defender" – najvećim NATO manevrima od Hladnog rata. Primarni GPS sistem "RAF Dassault Falcon 900" i njegove satelitske komunikacije bili su blokirani skoro 30 minuta.

Stotine komercijalnih letova u istom vazdušnom prostoru prijavili su slične probleme poslednjih meseci dok Kremlj pojačava svoju kampanju elektronskog ratovanja (EV) protiv Zapada, piše Dejli mejl. Bez GPS-a, piloti nisu svesni svoje lokacije, što bi u najgorem slučaju moglo da izazove fatalni sudar.

Prema britanskim odbrambenim izvorima, u subotu nije bilo pretnje za Šapsov avion jer je opremljen rezervnim sistemima u koje Rusija nije uspela da probije. Svaki od aviona analiziranih u nedavnoj studiji imao je transponder koji emituje broj koji procenjuje koliko je GPS tačan i kada ova cifra padne ispod datog praga, stručnjaci tvrde da je to pouzdan znak da se dešava ometanje.

U analizu su uključene i teretne flote C-17 i A400M, kao i osmatrački avion RC-135.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija