• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

30.06.2024

16:39

Nastavlja se militarizacija Evrope! Amerika prebacuje "abramse" u novu bazu, Putin poručio: Moskva je za to spremna!

AP/shutterstock

Vesti

Nastavlja se militarizacija Evrope! Amerika prebacuje "abramse" u novu bazu, Putin poručio: Moskva je za to spremna!

Podeli vest

Partija oklopnih vozila američke vojske stigla je u nova skladišta NATO-a u američkoj bazi koja se nalazi u regionu Povidza u zapadnoj Poljskoj, piše list američkog Ministarstva odbrane Stars and Stripes.

- Prvi vojni tenkovi i druga oklopna vozila koja mogu da opskrbe čitavu oklopnu brigadu kao bedem protiv agresije na istočnom krilu NATO-a stigli su u novo skladište u Poljskoj - navodi se u tekstu.

Između ostalih, dopremljeno je četrnaest tenkova M1 Abrams.

- Na poligon za obuku, koji se nalazi otprilike 250 milja (oko 400 km) zapadno od granice sa Ukrajinom, uskoro će biti raspoređeno oko 85 borbenih tenkova, 190 oklopnih borbenih vozila, uključujući M2 Bradli, i 35 artiljerijskih oruđa, uključujući M109 Paladin - navodi se u saopštenju.

List američkog Ministarstva odbrane naglašava da je "objekat, koji opslužuje 405. brigada za terensku podršku, najznačajniji infrastrukturni projekat NATO-a u poslednje tri decenije". Biće u potpunosti operativan sledeće godine.

- Ovaj objekat je od velike važnosti za NATO zbog svoje strateške lokacije - prokomentarisao je komandant brigade pukovnik Ernest Lejn.

Moskva je više puta izjavljivala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja Severnoatlantske alijanse, ali da neće ignorisati korake koji su potencijalno opasni po njene interese. Istovremeno, ona ostaje otvorena za dijalog ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da odustane od politike militarizacije Evrope. Kako je ranije istakao ruski lider Vladimir Putin, Rusija ne želi direktan vojni sukob sa NATO-om, ali ako neko to bude poželeo, Moskva je za to spremna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija