26.07.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Krupan potez na pomolu! Iran predložio, Rusija i saveznici razmatraju: Zemlje BRIKS-a uskoro donose istorijsku odluku!

- Razmatraju se različite, uključujući iranske, opcije za povezivanje finansijskih tržišta zemalja BRIKS-a. Prebacivanje obračuna u nacionalne valute i uvođenje novih mehanizama za međusobna poravnanja - kazao je Rudenko, komentarišući predlog Teherana da poveže platne sisteme članice BRIKS-a, po uzoru na integraciju platnih sistema Mir i Šetab.

Rudenko je naglasio da je najvažniji element u jačanju finansijskog suvereniteta BRIKS-a "stvaranje nezavisne platne infrastrukture, koja je otporna na pritisak sankcija".

Istovremeno, prema njegovim rečima, nastavlja se rasprava o inicijativi koju je izneo Iran, ali da je "prerano govoriti o konačnim parametrima".

Predsednik Centralne banke Irana Mohamed Reza Farzin sastao se 4. jula u Sankt Peterburgu  sa šeficom Centralne banke Ruske Federacije Elvirom Nabiulinom, nakon čega je saopštio da su strane na sastanku usaglasile završetak rada na integraciji ruskog platnog sistema Mir i iranskog Šetaba, a takođe su potpisale sporazum o obezbeđivanju likvidnosti nacionalnih valuta za komercijalne transakcije.

Prema rečima šefa iranske centralne banke, Iranci će od 22. avgusta moći da podižu rublje sa platnih kartica Šetab na svim ruskim bankomatima.

Planirano je da se u narednim fazama projekta, Rusima omogući da koriste Mir kartice u Iranu, a vlasnici Šetaba da plate iranskom bankovnom karticom u ruskim prodavnicama.