Autor: Informer.rs

25.07.2024.

11:07

Foto: EPA

Planeta

Dramatično u Vašingtonu! Netanjahu optužio Iran za rat: Na raskrsnici smo!

''Iran praktično stoji iza terorizma, svih previranja, svih haosa, svih ubistava“, rekao je Netanijahu u jednočasovnom govoru u Vašingtonu. 

Amerika, ''čuvar zapadne civilizacije“, stoji na putu iranskim planovima da svetu nametne radikalni islam, rekao je izraelski premijer. 

Netanijahu je citirao zvaničnika proiranske libanske militantne organizacije Hezbolah koji je rekao da je Izrael "samo oruđe" za Iran, a da je pravi rat protiv Amerike.

"Danas se sastajemo na raskrsnici istorije. Naš svet je u nemiru. Na Bliskom istoku, iranska osovina terora suočava se sa Amerikom, Izraelom i našim arapskim prijateljima. Ovo nije sukob civilizacija. Ovo je sukob između varvarstva i civilizacije. Ovo je sukob između onih koji veličaju smrt i onih koji su posvećeni životu. Da bi sile civilizacije trijumfovale, Amerika i Izrael moraju biti zajedno", rekao je Netanjahu koji je pre govora dobio ovacije obe stranke u Kongresu, prenosi Si-Bi-Es (CBS) njuz.

Istakao je da SAD i Izrael moraju da se drže zajedno i da će na taj način pobediti.

Netanijahu je takođe izjavio da rat u Gazi ima "jedan od najnižih odnosa boraca i neboraca u istoriji gradskog ratovanja" i dodao da su Palestinci ubijeni u izraelskoj ofanzivi na južni grad Rafa bili pripadnici Hamasa.

On tvrdi da je ''Izrael zaštitio civile'' u Rafi, kao i da izraelski vojnici ne zaslužuju kritike zbog borbe u Gazi, već pohvale.

Informer

"Ako Izrael proglase krivim..."

Međunarodni krivični sud (MKS) je, zatraživši naloge za hapšenje Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta, pokušao da spreči Izrael da se brani, smatra izraelski premijer.

Ako Izrael bude proglašen krivim u Hagu, sledeća će biti Amerika i sve demokratije, tvrdi on.

Osudio je tvrdnje tužioca MKS-a Karima Kana, koji je optužio Izrael za izgladnjivanje stanovnika enklave, i poručio da, ukoliko Palestinci gladuju, krivci su borci Hamasa koji ''kradu hranu''.

Istakao je da je za Izrael smrt svakog civila tragedija, dok Hamas, kako kaže, to posmatra kao strategiju, a demonstrante protiv izraelskog rata u Gazi nazvao je ''korisnim idiotima''.

U vreme Netanijahuovog govora, ispred Kongresa su se okupili demonstranti, a za taj protest izraelski premijer je okrivio Iran.

Netanjahu je kritikovao navodni porast antisemitizma u studentskim kampusima i širom SAD i okrivio čelnike elitnih američkih univerziteta da nisu preduzeli jasne akcije da spreče proteste.

Palestinsko-američka poslanica Rašida Tlaib, jedna od najvećih kritičara izraelskog rata u Kongresu, mirno je sedela tokom Netanijahuovog govora, držeći mali protestni znak sa natpisom ''Kriv za genocid“ i ''Ratni zločinac“, pre nego što su je službenici zamolili da prestane.

Informer

Rat u Gazi može da se završi sutra, ako se Hamas preda

Ali ako se to ne dogodi, ''Izrael će se boriti sve dok ne uništimo vojne kapacitete Hamasa i njegovu vladavinu u Gazi i vratimo sve naše taoce kući“.

''To je ono što znači potpuna pobeda i nećemo se zadovoljiti ničim manjim“, rekao je on.
On je rekao da Izrael ''ne nastoji da naseli Gazu“, ali mora da održi opštu bezbednosnu kontrolu u doglednoj budućnosti kako bi osigurao da Gaza ''nikada više ne predstavlja pretnju''.

Gaza bi trebalo da ima civilnu administraciju koju vode Palestinci koji ne žele da unište Izrael, rekao je on. 
Netanijahu je napomenuo da sledeća generacija Palestinaca mora da nauči da živi zajedno sa Jevrejima, pozivajući na deradikalizaciju Palestinaca u Gazi.
Demilitarizacija i deradikalizacija Gaze može dovesti do bezbednosti, prosperiteta i mira, rekao je on.

Informer

Oko 70 demokrata u Kongresu bojkotovalo je govor izraelskog premijera, uključujući progresivne demokrate Bernija Sandersa i Aleksandriju Okasio Kortez, ali i potpredsednicu SAD Kamalu Haris, koja tvrdi da nije mogla da prisustvuje zbog službenog puta.

Zahvalio se predsedniku Džou Bajdenu na pomoći tokom rata u Gazi, ali i na dugoročnoj podršci Izraelu i dodao da predsednik sebe naziva ''ponosim irsko-američkim cionistom''.

Uoči Netenjahuovog obraćanja američkim kongresmenima, stotine demonstranata okupile su se u blizini američkog Kapitola da osude rat Izraela u Pojasu Gaze, a prema pisanju AP policija je bila primorana da upotrebi suzavac.

Hiljade demonstranata su uzvikivale "Slobodna, slobodna Palestina" dok su neki pokušavali da blokiraju ulice oko kongresnog zdanja uoči Netanjahuovog govora.

Policija Kapitol hila je objavila u na svom X nalogu da su neki demonstranti postali "nasilni" i da "nisu poslušali" naređenja da se povuku sa policijske linije.