Autor: Informer.rs

25.07.2024.

12:15

Foto: EPA/Reuters

Planeta

NATO je mašina koja seje samo haos! Oštre kritike Kine upućene Alijansi


„NATO je mašina koja seje ratni haos, doneo je ratni požar i katastrofu regionima i stanovnicima Ukrajine, Avganistana, Iraka i Libije“, rekao je portparol vojnog resora.

Prema njegovim rečima, NATO poslednjih godina nastavlja da „pruži svoje crne ruke” u azijsko-pacifički region.

Alijansa napada Kinu i podstiče neke zemlje u regionu da slede njen primer, rekao je predstavnik kineskog Ministarstva odbrane.

Džang Sjaogang je istakao da je završni kominike samita NATO „pun laži, predrasuda, huškanja i klevete“. "Izražavamo naše krajnje nezadovoljstvo i snažan protest u vezi sa ovim", rekao je on.

U završnoj deklaraciji samita NATO održanog u SAD navodi se da članice alijanse pozivaju Kinu da se uključi u dijalog radi smanjenja strateških rizika i da su otvoreni za saradnju sa Pekingom.

Istovremeno, Kina, prema rečima zemalja članica alijanse, nastavlja da stvara sistemske izazove evroatlantskoj bezbednosti.

U dokumentu NATO-a se navodi da „Narodna Republika Kina sada igra odlučujuću ulogu u ratu Rusije protiv Ukrajine kroz takozvano ’partnerstvo bez granica‘, pružajući široku podršku ruskom vojno-industrijskom kompleksu“.