Autor: Informer.rs

27.07.2024.

14:39

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Uporedili ste me sa Hitlerom! Netanjahu upao u stravičan okršaj sa UN!

Albaneze je u četvrtak odgovorila na objavu na Ks (bivši Tviter), prikazujući Hitlera okruženog navijačkom gomilom, iznad fotografije na kojoj je Netanjahu pozdravljen u američkom Kongresu ove nedelje.

„Istorija uvek gleda“, napisao je u postu Craig Mokhiber, bivši zvaničnik UN za ljudska prava.

Mokhiber je podneo ostavku krajem prošlog oktobra, optužujući svetsko telo da nije sprečilo „genocid“ palestinskih civila u Gazi.

- Upravo sam o tome danas razmišljao - rekao je Albanese u odgovoru u četvrtak.

Netanjahu se u sredu obratio na zajedničkoj sednici Kongresa u Vašingtonu za odbranu izraelskog rata u Gazi, u kojem je ubijeno više od 39.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Informer

 

Izrael je započeo svoju vojnu operaciju u oktobru prošle godine nakon što je palestinska militantna grupa Hamas ubila oko 1.100 ljudi i uzela 250 talaca u iznenadnom napadu na jevrejsku državu.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova brzo je reagovalo na diskusiju na društvenim mrežama, osudivši Albanezu na Iks kao „izvan iskupljenja“ i optužujući je da koristi „UN kao štit za širenje antisemitizma“.

Izraelska misija pri UN-u u Ženevi takođe je udarila na Albanezea, rekavši da je „sistem truo do srži“ kada „trenutni 'ekspert' UN-a podržava iskrivljavanje holokausta“ koje širi bivši direktor kancelarije UN za prava.

Novi ambasador Izraela u Ženevi Danijel Meron takođe se oglasio, rekavši da Albaneza „zloupotrebljava“ svoju titulu u UN da bi širila „mržnju i zapaljivu retoriku“.

Informer

 

Albanese se u prošlosti suočavala sa oštrim kritikama Izraela, uključujući i ovog marta, nakon što je predstavila izveštaj u kojem se zaključuje da postoje „razumni razlozi“ da se veruje da je Izrael prešao crvenu liniju počinjenja „genocida“ nad Palestincima u Gazi.

Nakon objavljivanja izveštaja, koji je Izrael odbacio, Albaneze je rekla da je dobila pretnje.

Otprilike polovina demokrata u Predstavničkom domu i Senatu preskočila je Netanjahuovo obraćanje u sredu, uključujući bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, prema podacima Aksiosa.

Pelosi je taj govor nazvala „najgorim“ u istoriji Kongresa, osudivši nedostatak napretka izraelskog lidera ka prekidu vatre i sporazumu o taocima sa Hamasom.