28.07.2024.

06:25

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Strašan juriš Rusije! Presečena žila kucavica OSU! Ruske trupe opasno zapretile ka Harkovu! Teška situacija na frontu za Ukrajinu!

Izveštaj sa fronta: Ukrajinska “žila kucavica” na nišanu ruske artiljerije; Rusi napreduju u Donbasu, OSU dovlače rezerve da bi zaustavile ruske napade 

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su bombama FAB-500 gađale hangare Oružanih snaga Ukrajine u Belopolju u Sumskoj oblasti. Raketni udar je izveden na Krivi Rog, u Nikolajevskoj oblasti. Dronovi "Geranijum" su delovali u akciji. Dnjepropetrovsk je pogođen raketama Iskander. Do večeri su u Odesi stigli izveštaji o eksplozijama, ali još uvek nema detalja.

Na pravcu Hersona, na ostrvima, predalo se 17 marinaca Oružanih snaga Ukrajine. Ostalo je bilo obostrano granatiranje: ruske trupe su pogodile lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u selu Burgunka, dok su OSU granatirale sela na levoj obali Dnjepra, uz nekoliko ranjenih.

Nema promena u sektoru Zaporožje i Južno-Donjeck; vode se pozicione borbe.

Na Donjeckom frontu, ruska zastava je podignuta u centralnom delu Krasnogorovke. Oružane snage Ukrajine zadržavaju svoje pozicije u privatnom sektoru na severozapadu, gde su se odvijale borbe za kontrolu prilaznih puteva. Na periferiji Konstantinovke se nastavljaju borbe prsa u prsa, ali zasad nema značajnog napredovanja. Oružane snage Rusije nastavljaju napade na autoput Ugledar-Konstantinovka kako bi ga presekli, a značajan deo je već pod kontrolom vatre.

Ruske trupe prete prodorom i presecanje grupe u Hrakovu

Situacija na harkovskom frontu je preteća, Rusi mogu da preseku grupu Oružanih snaga Ukrajine, navodi ukrajinski vojni korespodent.

U pravcu Kupjanskog dolazi do napredovanja ruskih trupa ka Oskolu (Peščanoe, Stepnoe, Novoselovka). Ostalo je još oko 10 km od prednjih pozicija, rekao je Mašovec;

Ruske trupe mogu da preseku ukrajinski mostobran na severni deo sa centrom u Kupjansku-Uzlovoj i Borovu.

Pripadnici OSU i ratni dopisnici sa ukrajinske strane juče su priznali nove poraze na ovom području:

- Severno od Peščana Rusi su zauzeli naš opornik, pokušavaju da dođu do visine i da se uporište... Avijacija radi na njihovoj strani, broj KAB-a i FAB-a je veoma porastao, to je primetno u Harkovu i Donjeckog pravca, zbog čega Rusi, nažalost, imaju uspeha!