03.08.2024.

06:00

Foto: Reuters

Planeta

Drama! Rusija otvorila nekoliko frontova protiv Ukrajine! Kijev u šoku, generali pred nervnim slomom: Različiti taktički pravci...

- Teška situacija se razvija na različitim delovima, a to znači da iz tih taktičkih akcija proizlaze dejstva na operativnom nivou. Sada postoje već tri, uključujući sever, harkovski, istočni pravac Donbasa, i južni – hersonski, zaporoški i tako dalje. Rat je prešao u dugotrajni karakter. Nažalost, ovde se osećaju resursne mogućnosti našeg protivnika po svim osnovnim vrstama naoružanja i u živoj sili. Količine omogućavaju protivniku da ima rezerve i koristi ih po različitim taktičkim pravcima - rekao je on.

Kako general kaže, u celini se stvara teška situacija na taktičkom nivou, i to se odražava na strategiju. Pitanje brzine reakcije na situaciju za snage odbrane Ukrajine zavisi od toga kako brzo će biti obezbeđene mogućnosti po naoružanju i tehnici, municiji.

- Potrebni su nam snažniji sistemi za napad i što brži taktički raketni sistemi i pojačana podrška iz vazduha – F-16 i Gripen. Ali sve to zahteva vreme, a kako vidimo po situaciji, protivnik nam ne daje vremena. Pored teškog naoružanja, potrebno je podržavati vojsku većom količinom municije i popunjavati je vojnim osobljem, što zavisi od nas i naših saveznika - rekao je Romanenko.

On naglađava da je sada potrebno zaustaviti napredovanje protivnika, što za sada OSU ne uspeva da  realizuje. Postoji šansa, ali je potrebna aktivna pomoć, kako bi se barem stabilizovala situacija na frontu.

- To će biti pojačanje pozicija za dalje pregovore. Za to je potrebno aktivno raditi sa našim saveznicima i sprovoditi odgovarajuće mere unutar naše države - zaključio je general.