28.07.2024.

13:18

Foto: video printscreen

Planeta

(UZNEMIRUJUĆE) STRAVIČAN MASAKR! Rusi ovo nisu doživeli: Vagnerovci upali u zasedu, leševi na sve strane, ogroman broj mrtvih!

Ovaj napad rezultirao je velikim gubicima, a na internetu su se pojavili snimci ubijenih i ranjenih vojnika. Među stradalima je bio i poznati ruski vojni dopisnik, autor kanala "Siva zona".

Prema nekim informacijama, broj mrtvih se meri u stotinama.

- Trenutno je, prema mojim informacijama, ubijeno između 80 i 200 ljudi. Više od 15 njih je zarobljeno. To su ruski drugovi, vojnici koji zastupaju ruske interese - napisala je na Telegramu osoba koja se objavljuje pod nadimkom Rusič.

Prema nekim drugim procenama, zarobljeno je između 17 i 50 boraca.

Tuarezi, koji polažu pravo na severni deo Malija, bore se za stvaranje nezavisne države Azavad. Sukob u Maliju traje već godinama, a Tuarezi, iako malobrojni, predstavljaju ozbiljnu vojnu snagu.

Informer

 

Nakon povlačenja evropskih trupa, Vagnerova grupa je preuzela glavnu ulogu u podršci malijskoj vojsci.

Prema izveštajima, Vagnerovi plaćenici i malijska vojska izveli su operaciju u pustinji na severu zemlje, ali su naišli na neočekivano jak otpor Tuarega, koji su zajedno sa snagama iz Alžira blokirali kretanje Vagnerovih snaga.

Informer

 

Zbog peščane oluje, avijacija nije mogla da pruži podršku, što je omogućilo Tuarezima da presretnu i napadnu kolonu.

Sukob između Tuarega i malijske vojske, potpomognute Vagner grupom, intenzivirao se u poslednjih nekoliko meseci. Tuarezi, koji su poznati po svojoj gerilskoj taktici, izveli su ovaj napad sa ciljem ometanja operacija malijske vojske i Vagnerovih snaga. Prema izveštajima, Vagner grupa je, nakon povlačenja mirovnih snaga UN, brzo preuzela kontrolu nad gradom Kidal, ali se suočava s konstantnim napadima.

Informer

 

Situacija u regionu je napeta, jer Tuarezi, zajedno sa drugim militantnim grupama, nastavljaju da se bore protiv centralnih vlasti u Maliju. Prisustvo Vagnera u Maliju deo je šire strategije za podršku malijskoj vladi u suzbijanju separatističkih i terorističkih aktivnosti u regionu