28.07.2024.

14:40

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Planeta

Prst u oko Siju! Amerika započela opasnu akciju protiv Kine! Prvi korak več načinjen, svet čeka reakciju Pekinga!

Saopštenje je usledilo nakon razgovora na temu bezbednosti održanih u Tokiju između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina sa japanskim kolegama Joko Kamikavom i Minoru Kiharom, javio je Rojters.

Novi glavni štab zajedničkih snaga olakšaće interoperabilnost sa japanskim oružanim snagama i trebalo bi da bude realizovan paralelno sa planovima Tokija da uspostavi zajedničku komandu svojih snaga do marta iduće godine, navedeno je u saopštenju posle sastanka.

Unapređenje američke komande u Japanu je jedan od najznačajnijih razvojnih koraka u istoriji našeg saveza, kazao je Lojd Ostin uoči sastanka.

Ova mera je jedna od nekoliko čiji cilj je da se odgovori na “bezbednosno okruženje koje se menja”, pri čemu je ukazano na različite pretnje koje dolaze od supersile Kine, navodi Rojters.

- Mi i dalje vidimo da se Kina angažuje agresivno i pokušava da promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru, oko Tajvana, kao i u čitavom regionu - naveo je Ostin.

U saopštenju su kritikovane i “provokativne” pomorske akcije Pekinga, zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i ubrzano širenje arsenala nuklearnog oružja.

Ministri su prvi put razgovarali i o “proširenom odvraćanju”, terminu koji se koristi za spremnost SAD da upotrebe nuklearne snage da odvrate napade na saveznike.