28.07.2024.

16:10

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Zelenski, spasi nas! Vapaj ukrajinskih zarobljenika odjekuje svetom: Izvukao naciste iz Azovstalja, za marince nema vremena?!

- Zašto se dešava da mi ovde sedimo već 27 meseci i gledamo kako, kada su u toku neki pregovori i neko bude zamenjen, zamenjuju one koji su bili u zarobljeništvu samo tri-četiri meseca, možda pola godine - požalio se na video snimku stariji poručnik Aleksej Sobčuk.

Prema njegovim rečima, predao se ruskim snagama 13. aprila 2022. godine, pri pokušaju izlaska iz okruženja. Prvobitno su im obećali brz povratak, ali posle šest meseci videli su kako šalju na razmenu druge ukrajinske zarobljenike, iako su bili zarobljeni svega tri meseca, dodao je Sobčuk.

- Vrlo je zanimljivo to što se desilo da je rukovodstvo brigade, koje je, u suštini, palo u zarobljeništvo pre nas — jer je jednostavno napustilo brigadu — već u Ukrajini i, najverovatnije, nastavlja da donosi odluke, a mi smo zbog njih ovde završili - ogorčeno je izjavio zarobljenik.

On smatra da je rukovodstvo brigade dovelo situaciju sa snabdevanjem marinaca do tačke gde su ostali bez hrane, municije i bilo kakve logistike, a zatim stvorilo uslove u kojima je jedini način za preživljavanje bio predati se.

- Moje ćerke su imale osam godina i osam meseci (u trenutku početka SVO. - Napomena urednika). Sada najstarija ima skoro 11 godina, a mlađa četiri. Hteo bih da postavim pitanje: kada ću videti svoje ćerke? - obratio se vlastima stariji vodnik Boris Krutenok.

Ostali zarobljeni marinci, među kojima su mlađi oficiri, mornari i vodnici, takođe su tražili da se reši situacija oko 36. brigade. Više od 1,3 hiljade pripadnika ukrajinske elitne jedinice mornaričkog pešadijskog odreda predalo se u Mariupolju sredinom aprila 2022. godine. Neki od njih i dalje ostaju u zarobljeništvu, uprkos spremnosti Rusije da ih vrati putem razmene. U međuvremenu, pripadnici puka "Azov", koje su takođe zarobile ruske snage u Mariupolju, kijevske vlasti su zamenile još u jesen 2022. godine.