• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.07.2024

13:18

(UZNEMIRUJUĆE) STRAVIČAN MASAKR! Rusi ovo nisu doživeli: Vagnerovci upali u zasedu, leševi na sve strane, ogroman broj mrtvih!

video printscreen

Vesti

(UZNEMIRUJUĆE) STRAVIČAN MASAKR! Rusi ovo nisu doživeli: Vagnerovci upali u zasedu, leševi na sve strane, ogroman broj mrtvih!

Podeli vest

Tokom zajedničke operacije sa malijskom vojskom, kolona boraca privatne vojne kompanije Vagner upala je u zasedu koju su postavili Tuarezi u severnom Maliju.

Ovaj napad rezultirao je velikim gubicima, a na internetu su se pojavili snimci ubijenih i ranjenih vojnika. Među stradalima je bio i poznati ruski vojni dopisnik, autor kanala "Siva zona".

Prema nekim informacijama, broj mrtvih se meri u stotinama.

- Trenutno je, prema mojim informacijama, ubijeno između 80 i 200 ljudi. Više od 15 njih je zarobljeno. To su ruski drugovi, vojnici koji zastupaju ruske interese - napisala je na Telegramu osoba koja se objavljuje pod nadimkom Rusič.

Prema nekim drugim procenama, zarobljeno je između 17 i 50 boraca.

 

 

 

Tuarezi, koji polažu pravo na severni deo Malija, bore se za stvaranje nezavisne države Azavad. Sukob u Maliju traje već godinama, a Tuarezi, iako malobrojni, predstavljaju ozbiljnu vojnu snagu.

Foto: Printscreen

 

Nakon povlačenja evropskih trupa, Vagnerova grupa je preuzela glavnu ulogu u podršci malijskoj vojsci.

Prema izveštajima, Vagnerovi plaćenici i malijska vojska izveli su operaciju u pustinji na severu zemlje, ali su naišli na neočekivano jak otpor Tuarega, koji su zajedno sa snagama iz Alžira blokirali kretanje Vagnerovih snaga.

Foto: Printscreen

 

Zbog peščane oluje, avijacija nije mogla da pruži podršku, što je omogućilo Tuarezima da presretnu i napadnu kolonu.

Sukob između Tuarega i malijske vojske, potpomognute Vagner grupom, intenzivirao se u poslednjih nekoliko meseci. Tuarezi, koji su poznati po svojoj gerilskoj taktici, izveli su ovaj napad sa ciljem ometanja operacija malijske vojske i Vagnerovih snaga. Prema izveštajima, Vagner grupa je, nakon povlačenja mirovnih snaga UN, brzo preuzela kontrolu nad gradom Kidal, ali se suočava s konstantnim napadima.

Foto: Printscreen

 

Situacija u regionu je napeta, jer Tuarezi, zajedno sa drugim militantnim grupama, nastavljaju da se bore protiv centralnih vlasti u Maliju. Prisustvo Vagnera u Maliju deo je šire strategije za podršku malijskoj vladi u suzbijanju separatističkih i terorističkih aktivnosti u regionu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija