28.07.2024.

16:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Pregovora više nema! Kim najavio totalno uništenje neprijatelja! Svaki otpor je uzaludan, ako krenu na njih...

Visoki vojni zvaničnici, uključujući pukovnika Ri Un Rijonga i komandanta mornarice Ju Kjong Songa, ove izjave su dali zbog, kako navodi severnokorejska državna agencija, "sve veće mržnje" prema SAD i Južnoj Koreji na sastanku kojem je prisustvovao i Kim povodom 71. godišnjice primirja u korejskom ratu.

Severna Koreja i SAD nemaju diplomatske odnose, a pregovori o smanjenju tenzija i denuklearizaciji Severne Koreje zastali su od 2019, podseća Rojters.

Državni severnokorejski mediji nedavno su naveli da se ne očekuje da se to promeni bez obzira ko bude izabran za šefa Bele kuće.

Iako Pjongjang optužuje SAD i Južnu Koreju da su rešeni da po svaku cenu izazovu nuklearni rat, severnokorejski vojni zvaničnici obećali su da će pojačati ratnu efikasnost kako bi izveli "sveobuhvatni napad na neprijatelja u bilo kom trenutku i bez odlaganja" kako bi ga totalno uništili kada lider Kim Džong Un bude izdao naređenje.

Severna Koreja je potpisala sporazum o primirju sa SAD i Kinom 27. jula 1953. okončavši trogodišnji rat. Američki generali su potpisali sporazum u ime snaga UN koje su podržale Južnu Koreju.

Severna Koreja taj dan naziva Danom pobede, iako je primirjem korejsko poluostrvo podeljeno na približno dva jednaka dela. Južna Koreja ne obeležava ovaj dan većim manifestacijama, navodi Rojters.

Širom Severne Koreje, međutim, održane su svečanosti povodom tog dana, uključujući paradu i kolektivni ples i vatromet na glavnom trgu u Pjongjangu.