04.08.2024.

00:00

Foto: Shuterstock/epa

Planeta

Hitno! Zelenski požurio da reši sve! Ovo je novi plan, šta će reći Rusi?! Na pomolu veliki preokret, u sve uključen i Tramp!

On nije precizirao sa kojim državama će Ukrajina započeti razgovore. Takođe je napomenuo da je u kontaktu sa timom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Zelenski je ranije rekao da bi ruski predstavnici "trebalo da budu na drugom samitu" o Ukrajini u novembru.

Početkom jula, zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Galuzin izjavio je za "RIA Novosti", komentarišući temu novog samita o Ukrajini, da ruska strana "ne prihvata ultimatume i da neće učestvovati na takvim događajima".

Konferencija o Ukrajini održana je u Švajcarskoj 15. i 16. juna ove godine, a Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije "apsolutno nelogično i uzaludno".

Ruski predsednik Vladimir Putin je u junu izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznavanje statusa Krima, Donjecke i Luganske Narodne Republike, Kao i Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, status Ukrajine kao neutralne i nenukelarne sile, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i ukidanje antiruskih sankcija.