29.07.2024.

09:10

Foto: Reuters/twitter/printscreen

Planeta

Ukrajina u šoku! Putin prelomio, menja se cilj i taktika ratovanja! Pad ova tri grada dovodi ceo Donbas u veliku opasnost!

Pritisak na tri ključne tačke

Kako je u nedelju saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, njihove snage su preuzele kontrolu nad dva sela, Progres i Jevgenovka na teritoriji Donjecka. Jevgenovka je selo na zapadnom obodu Očeretinske visoravni, dok je Progres severno od nje, na jednom od pravaca odbrane ukrajinskih oružanih snaga u blizini reke Volča.

Zauzimanje ovih sela omogućiće napad na Pokrovsk, kako prenose "RIA novosti".

Kako navodi "Post", Putinove trupe sada pritiskaju duž luka na tri ključne tačke: Časov Jar zapadno od grada Bahmuta (Artjomovsk) koji je Rusija zauzela u proleće 2023, mali industrijski grad Toreck, te ruralni teren zapadno od Očeretina, sela na strateškoj uzvisini zauzetoj u maju nakon što su ruske snage napredovale severozapadno od Avdejevke, koja je zauzeta u februaru.

Iako se i drugde vode intenzivne borbe – uključujući Kupjansk na severoistoku i neka mesta duž južnog fronta – ofanziva u Donjecku predstavlja značajnu promenu u taktici ruskih komandanata koji su izgleda naučili iz prošlih grešaka i sada ostvaruju stabilan napredak za Kremlj, takođe preteći ukrajinskom gradu Konstantinovki, koji leži na strateškom autoputu.

ISW: Šira promena operativnog planiranja

Ove nedelje je Institut za proučavanje rata (ISW) izvestio da je Ukrajina zaustavila veliki mehanizovani napad ruskih snaga kod Kostjantinivke, što je za posledicu imalo značajan gubitak ruske opreme. U petak je ukrajinski Generalštab izvestio da je “najvrelija situacija” ostala kod Pokrovska.

- Ovaj novi pritisak u regionu Donjecka je veoma zanimljiv jer ukazuje da postoji šira promena operativnog planiranja. Smisleno napredovanje je prethodno bilo sprečeno ruskim taktičkim greškama i oni su se mučili da naprave strategiju u poslednjih nekoliko godina – rekla je analitičarka ISW Karolina Hird.

- Nakon što su prethodno samo bacali ljude u dugotrajne napore sa velikim brojem žrtava, ruski operativni komandanti sada uče kako da vrše istovremene i međusobno pojačavajuće ofanzivne napore i održe stalni pritisak na ukrajinske resurse – dodala je ona.