• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.07.2024

22:33

Puca tenzija u Aziji! Kina zapretila Filipinima, brodovi spremni čeka se samo komanda!

Shutterstock

Vesti

Puca tenzija u Aziji! Kina zapretila Filipinima, brodovi spremni čeka se samo komanda!

Podeli vest

Peking je upozorio Manilu da ne sme ugostiti američke raketne sisteme srednjeg dometa u zemlji, navodeći da bi to na kraju moglo da izazove „trku u naoružanju“ u regionu.

Komentare je dao kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u subotu kada se sastao sa svojim filipinskim kolegom Enrikeom Manalom na marginama samita ASEAN-a u Vijentijanu u Laosu.

- Filipini i Kina suočavaju se sa ozbiljnim poteškoćama i rizikuju dalje zaoštravanje odnosa pošto je Manila „u više navrata kršila konsenzus obe strane i sopstvene obaveze - rekao je Vang.

Potencijalno raspoređivanje američkih raketa srednjeg dometa posebno je zabrinjavajuće za Peking, dodao je on.

- Ako Filipini uvedu američki raketni sistem srednjeg dometa, to će stvoriti napetost i konfrontaciju u regionu i pokrenuti trku u naoružanju, što u potpunosti nije u skladu sa interesima i željama filipinskog naroda - naveo je Vang.

Vašington je u aprilu na Filipine rasporedio lansere Tifon koji mogu da ispaljuju rakete Standard SM-6 i Tomahavk.

Foto: Foto: Profimedia

 

Sistemi nisu korišćeni u vežbama bojeve vatre i trebalo bi da budu povučeni „u narednih nekoliko meseci“, prema najavi Manile ranije ovog meseca.

Primedbe visokog kineskog diplomate stigle su u trenutku kada su Peking i Manila uspeli da smanje tenzije u spornim vodama Južnog kineskog mora, glavnog plovnog puta koji je predmet preklapanja teritorijalnih zahteva više zemalja.

Dve nacije su imale više naleta u nemirnim vodama od kraja prošle godine, nakon što su Filipini pojačali aktivnosti oko BRP Sierra Madre, starog broda za sletanje tenkova koji je namerno prizemljen 1999. godine kod spornog drugog Tomasovog plićaka i koji je Manila koristila kao ispostava.

Foto: EPA

 

Ranije ovog meseca, Peking i Manila postigli su „privremeni sporazum“ o misijama snabdevanja broda.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prvo snabdevanje prema sporazumu uspešno zaključeno, pri čemu je obalska straža zemlje "potvrdila na licu mesta da je filipinski brod nosio samo humanitarne životne potrepštine" i pustila ga da prođe.

Međutim, Filipini su u nedelju optužili Kinu da je „pogrešno okarakterisala“ sporazum.

- Umesto da prizna kako su dve zemlje uspele da upravljaju razlikama kako bi izbegle pogrešne procene i nesporazume, portparol je izabrao da pogrešno predstavi ono što je dogovoreno između Filipina i Kine - rekla je portparol filipinskog ministarstva spoljnih poslova Teresita Daza u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Migranti u Austriji drogiraju se na stanicama, a država im poklanja novac! Besplatan stan, struja, voda i džeparac, a rezultat su narkomani i dileri!
Podkast

Migranti u Austriji drogiraju se na stanicama, a država im poklanja novac! Besplatan stan, struja, voda i džeparac, a rezultat su narkomani i dileri!

Današnji dan je dan ruske mornarice koji je svečano obeležen u Moskvi. Mnogi kažu da je ova svečanost izgledala lepše nego otvaranje Olimpijskih igara. Na sve važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik i novinar Nebojša Malić. Uživo u program iz Malija javio se novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je govorio o Vagner grupi. Predsednik OLIP organizacije Danijel Panović javio se uživo iz Austrije gde je govorio o tome kako se ova država suočava sa migrantskom krizom. Pred kraj emisije putem vajber uključenja javio se i Mladen Duvnjak, ispred organizacije "Srbi za Trampa" koji je govorio o istorijski dobrim odnosima Srbije i Amerike.

28.07.2024

22:04

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima biće na strani Izraela? (VIDEO)
Live TV

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima biće na strani Izraela? (VIDEO)

Da li će biti rata ili neće, a ako će biti, pod kojim uslovima? Ako pitate Donalda Trampa, on zna da će doći do velikog rata na Bliskom istoku ako on ne dođe na vlast. Ako izaberu Trampa, navodno, rešiće se svi svetski problemi, ali ako on ne bude izabran, čovečanstvo će se suočiti sa Trećim svetskim ratom. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i filozof, prof. dr Boris Bratina.

28.07.2024

16:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija