• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

25.07.2024

23:15

Uzbuna u Pentagonu! Otkud ruski i kineski avioni iznad Aljaske! Ameri odmah podigli lovce, presretače poslala i Kanada!

Fotoilustracija

Vesti

Uzbuna u Pentagonu! Otkud ruski i kineski avioni iznad Aljaske! Ameri odmah podigli lovce, presretače poslala i Kanada!

Podeli vest

Ruski i kineski bombarderi prvi put su se zajedno pojavili kod obala Aljaske. Avioni su vršili trenažne patrole i nisu imali nameru da naruše vazdušne granice drugih zemalja. Međutim, njihova pojava izazvala je mnogo neprijatnih trenutaka za Kanadu i Sjedinjene Države.

Ruski i kineski strateški bombarderi prvi put su sproveli zajedničke patrole na obalama Aljaske, pokazujući širenje obima i sposobnosti njihovog vojnog partnerstva koje sve više zabrinjava Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Američki i kanadski borbeni avioni su u sredu uveče locirali, pratili i presreli dva ruska aviona Tu-95 i dva kineska aviona H-6, saopštila je Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, koja zajednički upravlja sistemom satelita, radara i borbenih aviona.

Prema saopštenju Komande, četiri bombardera nisu ušla u vazdušni prostor ni SAD ni Kanade, već su delovala unutar identifikacione zone protivvazdušne odbrane Aljaske i nisu predstavljala pretnju.

Zona za identifikaciju protivvazdušne odbrane nalazi se u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali je jedna ili druga država nezvanično nadgleda u pogledu potencijalnih bezbednosnih pretnji.

- Zapravo, presretanje ruskih bombardera koji lete kroz zonu PVO Aljaske nije nimalo neobično, ali verujem da je ovo prvi zajednički let Rusije i Kine u ovoj oblasti - rekao je Aleksandar Koroljov, stručnjak za rusko- Kinezi u vojnoj saradnji sa Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je zajednička patrola izvedena u „novoj oblasti zajedničkih operacija" iznad Severnog ledenog okeana i severnog Tihog okeana u trajanju od pet sati. Takođe se navodi da su lovačku vazdušnu zaštitu za bombardere obezbeđivali avioni Su-30 i Su-35.

Ruski i kineski avioni su „funkcionisali striktno u skladu sa međunarodnim pravnim normama i nisu narušili vazdušni prostor drugih država", saopštilo je ministarstvo.

Peking je potvrdio da sprovodi zajedničke strateške vazdušne patrole sa Moskvom iznad Beringovog mora u skladu sa svojim godišnjim zajedničkim planom vojne akcije. Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da su patrole produbile bilateralno strateško poverenje i koordinaciju i da nisu usmerene protiv bilo koje treće zemlje.

Patrole "nemaju nikakve veze sa trenutnom međunarodnom situacijom", rekao je portparol odeljenja.

Kinesko-ruski manevar označava dalje širenje obimne vojne saradnje ovih zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija