• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

26.06.2024

21:10

Rusija i Amerika na nogama! Kinezi su doneli nešto sa nevidljive strane Meseca! Hoće li Peking otkriti šta su pronašli?!

pixabay.com

Vesti

Rusija i Amerika na nogama! Kinezi su doneli nešto sa nevidljive strane Meseca! Hoće li Peking otkriti šta su pronašli?!

Podeli vest

Kineska svemirska letelica Chang'e-6 uspešno se vratila na Zemlju sa prvim lunarnim uzorcima te vrste sa druge strane Meseca. Povratna kapsula misije sletela je u Unutrašnju Mongoliju u sredu u 14:07 po lokalnom vremenu, tri nedelje nakon što je napustila Mesec.

Spuštanje kapsule za vraćanje uzorka je emitovano uživo, prikazujući kako pada na zemlju uz pomoć padobrana. Nakon sletanja, stručni tim je odmah pregledao kapsulu i u blizini svečano razvio kinesku zastavu .

Chang'e-6, lansiran početkom maja, poznat je po tome što je prva robotska misija koja je sletela i poletela sa druge strane Meseca. Takođe, prvi put su doneti lunarni uzorci sa te, dalje strane našeg prirodnog satelita .

- Misija za istraživanje Meseca Chang'e-6 bila je potpuni uspeh - najavio je Zhang Kejian , direktor Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA). Kineski predsednik Si Đinping čestitao je timu misije.

Plan leta misije poklapa se sa letom svemirske leteliceChang'e-5, koja je 2020. godine uzimala uzorke sa bliže (vidljive) strane Meseca, odnosno one koja je okrenuta ka Zemlji. Chang'e-6 je ciljao na Južni pol-Aitken basen na drugoj strani.

Nakon što je stigao u lunarnu orbitu, lender se spustio da prikupi uzorke koristeći ugrađenu bušilicu i robotsku ruku. Takođe je prikupljao podatke o životnoj sredini pomoću detektora radona, detektora negativnih jona i mini-rovera. Komunikaciju između Chang'e-6 i Zemlje omogućio je kineski satelit Kuekiao-2.

Podsetimo, Chang'e-6 je 04. juna lansiran sa površine Meseca da bi se sastao sa svemirskim brodom u orbiti. Prikupljeni uzorci su prebačeni u kapsulu za ponovni ulazak, a letelica je pre nekoliko dana počela da se vraća na Zemlju. Kapsula za ponovni ulazak puštena je oko 5.000 km iznad južnog Atlantskog okeana.

Nakon početne obrade na mestu sletanja u Unutrašnjoj Mongoliji, kapsula će biti prebačena u Peking. Tamo će naučnici pažljivo ukloniti i analizirati uzorke za koje se očekuje da uključuju vulkanske stene i druge materijale.

Ovi uzorci bi mogli da pruže novi uvid u poreklo Meseca i razlike u sastavu njegove bliže i dalje strane. Osim toga, istraživači se nadaju da će dobiti informacije o južnom polarnom regionu Meseca, za koji se veruje da sadrži naslage vodenog leda, ključne za buduća lunarna naselja.

NASA se takođe fokusira na južni polarni region Meseca za predstojeće robotske misije, koje će kulminirati sletanjem Artemis 3 sa posadom zakazanom za 2026. U međuvremenu, Kina planira da pošalje astronaute na površinu Meseca do 2030. godine, unapređujući svoje ambiciozne ciljeve istraživanja svemira .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Danas se u Republici Srbiji i u drugim zemljama podunavskog sliva jubilarni dvadeseti put obeležava manifestacija „Dan Dunava“
Društvo

Danas se u Republici Srbiji i u drugim zemljama podunavskog sliva jubilarni dvadeseti put obeležava manifestacija „Dan Dunava“

Povodom dvadesetog obeležavanja međunarodnog dana Dunava, na teritoriji Republike Srbije i drugih podunavskih zemalja održava se niz manifestacija, radionica i festivala koji imaju za cilj da skrenu pažnju i podignu svest o važnosti drugog sliva Evrope. Reka Dunav prolazi kroz četrnaest zemalja u kojima živi preko 80 miliona ljudi kao i četiri evropske prestonice, Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd.

29.06.2024

13:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija