• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.06.2024

22:25

Kina sprema rešenje za Ukrajinu! Si Đinping jasan, cilj je mir, ne rat u celoj Evropi!

Shutterstock, Reuters, Profimedia

Vesti

Kina sprema rešenje za Ukrajinu! Si Đinping jasan, cilj je mir, ne rat u celoj Evropi!

Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping je ponovio da Peking nastoji da okonča krizu u Ukrajini diplomatskim putem.

Kina nastoji da podstakne mir diplomatskim putem u sukobu Rusije i Ukrajine i protivi se bilo kakvim pokušajima eskalacije neprijateljstava ili ocrnjivanja Pekinga zbog njegovog stava, rekao je predsednik Si Đinping.

SAD i njihovi saveznici optužili su Kinu da je indirektno umešana u borbe između Moskve i Kijeva tako što navodno nije uspela da obuzda isporuku robe dvostruke namene Rusiji.

Zapadne zemlje pružaju Kijevu oružje, obuku i obaveštajne podatke, ali tvrde da nisu učesnici sukoba.

Govoreći u ponedeljak posle razgovora sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom, koji boravi u državnoj poseti Kini, Si je rekao da su ciljevi Pekinga da „izbegne širenje i intenziviranje sukoba“, da spusti tenzije i da „stvori uslove za mirovne pregovore. ”

- Kina se protivi nekim ljudima koji koriste izgovor za normalnu kinesko-rusku trgovinu da bi skrenuli pažnju i ocrnili Kinu -  dodao je on.

- Kina je voljna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u političkom rešavanju ukrajinske krize na svoj način.

Foto: Tanjug AP

 

Ranije ovog meseca, Švajcarska je bila domaćin „mirovnog samita“ na zahtev Kijeva.

Rusija nije pozvana, što je navelo Kinu da odbije učešće.

Duda je izrazio nadu da će Peking igrati ulogu u rešavanju sukoba „u skladu sa principima međunarodnog prava“.

Poljska, koja se graniči sa Ukrajinom, je među najglasnijim zapadnim pristalicama Kijeva.

Poljski predsednik je rekao da je Siju objasnio stav Varšave, uključujući njeno protivljenje promeni nacionalnih granica vojnom silom.

Foto: EPA

 

Kineska vlada je odbacila zapadnjački okvir ukrajinskog sukoba, koji je to predstavio kao ničim izazvan akt agresije Rusije.

Umesto toga, Peking je naveo širenje NATO-a u Evropi kao ključni uzrok.

Takođe je više puta pozivao druge zemlje da odbace svoj „hladnoratovski mentalitet“ i izbegavaju „igre sa nultom sumom“ u spoljnim odnosima.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija