04.08.2024.

05:15

Foto: Reuters/AP/Deep State Printscreen

Planeta

Nastupa velika ruska ofanziva! Svi su primetili šta je Putinov novi veliki cilj: Nakon pada ovog grada, kreće kolaps celog Donbasa!

"Mirnograd se nalazi na glavnoj liniji snabdevanja između Pokrovska i Časovog Jara. Većina logistike ukrajinskih snaga u regionu zavisi upravo od nje. Ako kontrola nad gradom pređe u ruke Rusa i linija snabdevanja bude prekinuta, Ukrajini preti raspad fronta", navodi se u članku.

Napominje se da bi bez uspostavljene logistike položaj ukrajinskih snaga mogao znatno da se pogorša. Autor teksta dodaje da se situacija ukrajinskih snaga na dva od tri najvažnija dela fronta znatno pogoršala usled ruskog napredovanja.

"Međutim, još gore stanje je na zapadu, na delu fronta u oblasti Pokrovska. Ruske jedinice koje napreduju u zapadnom pravcu zauzele su selo Progres i, kako se čini, gotovo potpuno okružile ukrajinske pozicije severno od tog naseljenog mesta", zaključuje se u publikaciji.

Prema podacima Ministarstva odbrane, ukupni gubici ukrajinskih snaga u protekla 24 sata iznose do 1930 ljudi, četiri tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, dve borbene mašine raketnih sistema, 23 topa poljske artiljerije i minobacača, te 28 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.