06.08.2024.

00:15

Foto: Ap/Fotoilustracija

Planeta

Američki mediji bruje! Ukrajinci nisu svesni šta dolazi sa F-16! Rusi napravili milion problema Kijevu, višemesečna kampanja urodila plodom!

"Napadi na ukrajinske aerodrome naglašavaju odlučnost Rusije da ograniči sposobnosti aviona još pre nego što uđu u borbu. Oni ukazuju na probleme s kojima se Ukrajina suočava u pripremi za upotrebu ove složene mašine", stoji u članku.

Pored toga, kako navode u "NYT", Ukrajina se suočava s akutnim nedostatkom kvalifikovanih pilota i obučenih tehničara za održavanje američke mašine.

"F-16 i njihovi piloti će se suočiti s jakim otporom ... kako na zemlji, tako i u vazduhu", prenosi list reči vojnog analitičara Hantera Stola.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD i saveznici "upravo sada" šalju Ukrajini lovce F-16, koji će stići u Kijev ovog leta.

Šef ruskog Ministarstva spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da SAD i njihovi NATO saveznici stvaraju rizike od direktnog vojnog sukoba s Rusijom, što može imati katastrofalne posledice. Prema njegovim rečima, prisustvo lovaca F-16 u Ukrajini, koji su sposobni nositi nuklearno oružje, biće smatrano pretnjom od strane Zapada u nuklearnoj sferi.

Ruske trupe redovno izvode precizne udare na mesta gde su smešteni vojnici, tehnika Oružanih snaga Ukrajine i plaćenici, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojne komande i komunikacije Ukrajine. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je više puta naglasio da vojska ne gađa stambene zgrade i socijalne ustanove.