29.07.2024.

15:10

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Hitne vesti iz Kijeva! SAD i Rusija tajno pregovaraju o podeli Ukrajine?! Poznato i gde će biti povučena nova granica!

Prema Dorotiču, nedavni telefonski razgovor između ministara odbrane Rusije i SAD ukazuje na to da dve zemlje, uprkos ratobornoj retorici, nastavljaju pregovore. Ovi pregovori, kako on tvrdi, mogu rezultirati rešenjem sukoba bez uključivanja ukrajinske strane, što bi moglo dovesti do podele zemlje, slično istorijskom događaju poznatom kao Andrusovski mir.

- Čujemo da se iza naših leđa pripremaju pregovori, i razgovori koji se vode su vrlo strašni i opasni. Bojim se da ne dođe do ponavljanja Andrusovskog mira, kada su Ukrajinu podelili po Dnjepru – Zapad pripao Poljskoj, a Istok Rusiji - izjavio je Dorotič.

Andrusovski mir, sklopljen u 17. veku, doveo je do podela ukrajinske teritorije između Poljske i Rusije. Dorotič upozorava da bi ponavljanje ovog scenarija moglo imati ozbiljne posledice po Ukrajinu, potencijalno uklanjajući njenu nezavisnost sa političke mape sveta.

- Vrlo je teško prihvatiti da se razmatra ovakvo rešenje. Postoji proročanstvo o Kijevu, gradu na Dnjepru, koje možda potiče iz vremena Andrusovskog mira, kada je Kijev sa značajnim okolnim područjem pripao Rusiji. Ne smemo dozvoliti da se iza naših leđa dogovaraju ministri odbrane Rusije i SAD o ovako sramnom rešenju - zaključio je Dorotič.

Ove tvrdnje izazivaju zabrinutost i podstiču diskusiju među političkim analitičarima, koji ozbiljno razmatraju mogućnost ovakvog scenarija.