29.07.2024.

17:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Bajden i ekipa izgubili razum! Zaratiće sa Putinom zbog ovog?! Jednu stvar nipošto neće da mu daju, neke stvari su sada mnogo jasnije!

"Administracija Bajdena do sada je bila oprezna prema zahtevu Rusije za neutralnu Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Prema Rahmanu, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Džejk Salivan, rekao je da Rusija želi "slomljenu Ukrajinu," dok Sjedinjene Države neće dozvoliti Moskvi da je "potčini."

Prema informacijama kolumniste, u Vašingtonu postoji grupa koja podržava "izraelski model" za Ukrajinu, koji podrazumeva izostanak formalnih obaveza za zaštitu zemlje, ali i jačanje kapaciteta Kijeva kroz vojnu pomoć. Rahman nije precizirao ko su tačno pristalice ove ideje.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju postizanje rešenja, direktno uvlače zemlje NATO-a u konflikt i predstavljaju "igranje vatrom". Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, izjavio je da će svi tereti koji sadrže oružje za Ukrajinu biti legitimne mete za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, ne samo kroz isporuke oružja, već i kroz obuku kadrova na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja. U Kremlju su izjavili da snabdevanje Ukrajine oružjem od strane Zapada ne doprinosi pregovorima i imaće negativne posledice.