30.07.2024.

12:34

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Kako je ovo moguće? Tomas Kruks bio ispred Tajne službe? Ovi propusti su presudili!

Tekstualne poruke i izveštaji nakon atentata koje je "Tajmsu" dostavio senator Čak Grasli, republikanac iz Ajove, otkrili su da je lokalna policija primetila Kruksa, koji je ranio Trampa u 18.11, skoro više od 90 minuta pre nego što je pucao, ali ga je stalno gubila iz vida.

Kruks je posetio lokaciju predizbornog skupa 7. jula, dok je Tajna služba to mesto pregledala dan kasnije i rešila da ga bezbednosno ne pokriva, navodi "Tajms". To je značilo da je Kruks potom mogao da dođe do zgrade bez provere.

Na dan mitinga 13. jula, Tajna služba nije prisustvovala bezbednosnom sastanku lokalne policije u 9 ujutro. Do 10 ujutro Kruks je kupio merdevine i odvezao se do mesta mitinga. Ostao je tu više od sat, posmatrajući policajce. Zatim se vratio u svoje rodno mesto, kupio 50 metaka i vratio se oko 15.35, "prema informacijama o lokaciji s jednog od njegovih mobilnog telefona", piše list.

Takođe, Tajna služba nije istražila područje dronovima, dok Kruks jeste. Oko 15.50 izviđao je dronom iznad lokacije oko 11 minuta, pre nego što se vratio do obližnjih stolova za piknik, a dron spakovao u auto. Tada ga je prvi uočio lokalni kontrasnajperista, dok je završavao svoju smenu, te upozorio kolege u 16.26 da se neko "ušunjao" i "zna da ste gore".

Ništa se nije dogodilo do 17.14, dok Kruksa nisu primetili kako koristi daljinomer. Jedan od kontrasnajperista ga je i fotografisao, što je i podelio u grupnom četu lokalne policijske uprave u 17.38, a zatim je obaveštena i Tajna služba.

Informer

Jedan od dvojice preostalih kontrasnajperista je navodno istrčao iz zgrade pokušavajući da drži Kruksa na oku dok ne stignu drugi policajci, prema zvaničnicima okruga Batler, ali on je pobegao, ponevši sa sobom ranac.

Četiri policajca iz Batlera su povučena iz saobraćajnih patrola kako bi pomogli da se Kruks locira. 

U 18 časova jedan službenik u grupnom četu pretpostavio je da se Kruks kreće ka zadnjem delu kompleksa skladišta, dalje od mesta događaja, preneo je "NJujork tajms". Umesto toga, Kruks se popeo na zgradu u kompleksu najbližem bini. 

"I dalje postoji zabuna oko toga koja je agencija trebalo da nadgleda krov", piše "Tajms".

Pomenute tekstualne poruke ukazale su i da se okrug u kojem je održan miting "mučio da pronađe dovoljno dobrovoljaca da pokrije smenu od 12 sati".

Tramp je izašao na binu u 18.03, a već šest minuta kasnije publika je počela da pokazuje na nekoga na krovu skladišta.

Da li je bila u pitanju samo srećna okolnost ili temeljna priprema, Kruks je pronašao mesto koje mu je omogućilo da ima jasan pogled na Trampa, ujedno ga donekle skrivajući od Tajne službe, zaključuje "Tajms".