• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.07.2024

16:10

Nova šokantna saznanja o atentatu na Trampa! Ovo možda potvrđuje najcrnje slutnje: Zašto lično obezbeđenje nije dobilo ovo?!

Tanjug/AP

Vesti

Nova šokantna saznanja o atentatu na Trampa! Ovo možda potvrđuje najcrnje slutnje: Zašto lično obezbeđenje nije dobilo ovo?!

Podeli vest

Iako su pripadnici Tajne službe u komandnom centru u Batleru, Pensilvaniji, bili obavešteni da se pojedinac, kasnije identifikovan kao Tomas Metju Kruks, ponašao sumnjivo pre nego što je pokušao da ubije Donalda Trampa, pripadnici Tajne službe iz ličnog obezbeđenja bivšeg predsednika nisu bili obavešteni o pretnji, piše "Vašington post".

Članovi obezbeđenja bivšeg predsednika Donalda Trampa iz redova Tajne službe i njegovi najviši savetnici pitaju se zašto nisu bili obavešteni da lokalna policija prati sumnjivu osobu pre nego što je ta osoba otvorila vatru na Trampa na njegovom mitingu 13. jula u zapadnoj Pensilvaniji, tvrde izvori američkog lista.

Otprilike 20 do 25 minuta, pre nego što je Kruks pucao na bivšeg predsednika, lokalni snajperski tim je primetio da se on ponaša sumnjivo i poslao je njegovu fotografiju komandnom centru u kom su se nalazili pripadnici lokalne policije i agenti Tajne službe, rekao je načelnik Državne policije Pensilvanije komitetu Kongresa.

Prema tri sagovornika "Vašington posta", članovi Trampovovog obezbeđenja iz Tajne službe žalili su se da nisu bili obavešteni o upozorenju i o tome da je snajperski tim na kraju izgubio trag Kruksu, kao ni da je lokalni policajac koji je poslat na krov zgrade video Kruksa kako tamo leži naoružan puškom.

Podsećanja radi, Tramp se nalazio na bini punih osam minuta - i to 20 minuta nakon što je Kruks primećen i prijavljen - pre nego što su odjeknuli pucnji, koji su ranili Trampa, teže ranili još dve osobe i usmrtili jedno lice.

- Niko to nije spomenuo. Niko nije rekao da postoji problem - rekao je Tramp u intervjuu za "Foks njuz" i dodao:

- Mogli su da kažu: 'Hajde da sačekamo 15, 20 ili pet minuta'. Bar nešto. Niko nije rekao i mislim da je to greška.

U međuvremenu, Tajna služba, koja je prvobitno demantovala da je odbila Trampov zahtev za dodatnim obezbeđenjem, se nije oglašavala.

- Što se tiče komunikacija na skupu, Tajna služba je posvećena boljem razumevanju onoga što se dogodilo pre, tokom i posle pokušaja ubistva bivšeg predsednika Trampa, kako bi osigurala da se to više nikada ne ponovi - rekao je portparol Entoni Guljelmi, čovek koji je demantovao da je odbijen Trampov zahtev vezan za obezbeđenje.

Trampov tim je bio u sukobu sa štabom Tajne službe zbog različitih zahteva koje je agencija odbila, uključujući one za više magnetometara, snajperskih i drugih specijalnih timova na pojedinim događajima, piše američki list. Tajna služba i Trampov tim takođe su se više puta sukobljavali oko bezbednosti i logistike na republikanskoj nacionalnoj konvenciji ranije ovog meseca.

Pucnjava u Batleru, takođe je simbolična za ono što neki kritičari Tajne službe kažu da su "hronični problemi u komunikaciji koji su pratili agenciju i doprineli ozbiljnim bezbednosnim propustima".

Takođe u ponedeljak, bivša direktorka Tajne službe Kimberli Čitl je na pitanje poslanika Predstavničkog doma zašto Tajna služba nije odmah odložila Trampov govor kada je lokalna policija prijavila sumnjivu osobu - odgovorila da su takvi izveštaji "uobičajeni".

- Na velikom broju naših zaštićenih lokacija postoje sumnjive osobe koje se stalno identifikuju - rekla je ona i dodala:

- To ne znači nužno da oni predstavljaju pretnju.

Čitl, koja je podnela ostavku prošle nedelje, priznala je da je Tajna služba obaveštena o sumnjivoj osobi na skupu u Batleru "negde između dva i pet puta" i da nije znala kada je o tome obavešteno Trampovo obezbeđenje, a ispostavilo se da ono nikada nije ni bilo obavešteno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Novak Nadala poslao u penziju! Đoković srušio najvećeg rivala i dobio "poslednji ples"! (FOTO)
Olimpijske igre

Novak Nadala poslao u penziju! Đoković srušio najvećeg rivala i dobio "poslednji ples"! (FOTO)

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković (37) srušio je najvećeg rivala Rafaela Nadala (38) sa 6:1, 6:4, u 2. kolu olimpijskog turnira u Parizu i maltene ga poslao u penziju! Srbin je bio u prilici da deklasira legendarnog Španca i to na terenima Rolan Garosa, turnira koji je Rafa osvajao 14 puta u karijeri. Dozvolio je, ipak, u drugom setu Špancu da se vrati i unese dramu u duel, ali srećom izvukao se i dobio ovaj istorijski meč.

29.07.2024

15:33

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija