• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.07.2024

13:40

Bukti rat! Evropa kreće na Trampa! Još nije ni postao predsednik, EU već započela akciju! "Branićemo se..."

Reuters/shutterstock

Vesti

Bukti rat! Evropa kreće na Trampa! Još nije ni postao predsednik, EU već započela akciju! "Branićemo se..."

Podeli vest

Evropska unija razvija trgovinsku strategiju za saradnju ili suprotstavljanje Donaldu Trampu, ukoliko ponovo postane predsednik Sjedinjenih Američkih Država, piše "Fajnenšel tajms".

- Moramo pokazati da smo partneri SAD-a, a ne njihov problem. Tražićemo načine za sklapanje sporazuma, ali smo spremni da se branimo ako bude potrebno. Nećemo se voditi strahom - prenosi list reči jednog od zvaničnika u Briselu.

Predstavnici Evropske unije planiraju da održe pregovore sa Trampovim timom kako bi sastavili listu proizvoda koje bi Unija mogla da kupuje. U slučaju da potencijalni predsednik SAD-a, po stupanju na dužnost, uvede visoke tarife na evropsku robu, Evropska komisija će primeniti recipročne mere, navodi se u članku.

Glavni ekonomista "Goldman Saksa" Jan Hacijus, čije reči prenosi "FT", upozorio je da će trgovinski rat naneti veće štete EU nego SAD-u. Evropska unija bi u tom slučaju izgubila jedan procenat BDP-a, dok bi SAD izgubile pola procenta.

Ranije je "Ekonomist" izveštavao da je bivši predsednik SAD-a izjavljivao da je neophodno uvesti najmanje desetoprocentne carine na svu robu iz EU, dok njegovi savetnici pozivaju na još oštrije mere.

U 2018. godini Tramp je povećao uvozne tarife na evropske metale, što je nateralo Evropu da odgovori carinama na američke motocikle i viski. Međutim, 2021. godine Bajden je uspeo da postigne teško "primirje" i situacija se privremeno stabilizovala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija