30.07.2024.

15:40

Foto: Foto: EPA Images

Planeta

Ludnica u SAD! Bajden i ekipa organizuju prevrat?! Šok potez predsednika digao celu državu na noge, ako ovo prođe...

"Poslednje što nam sada treba u ovoj zemlji je prevrat u Vrhovnom sudu koji bi ugrozio naš demokratski poredak", piše u članku.

Autori su izrazili zabrinutost da je predložena reforma sudstva ništa drugo do pokušaj da se podriva legitimitet Vrhovnog suda. Bajdena i njegove stranačke kolege ne zadovoljavaju sudije koje su verne ustavu i tradicionalnoj interpretaciji njegovih odredbi.

"Ako ovaj prevrat uspe, vladavina prava će nestati, jer će pravosudni sistem postati ništa više od političkog instrumenta onih na vlasti", napomenuli su pravnici.

Predsednik SAD Džo Bajden ranije je predložio reformu Vrhovnog suda SAD i ukidanje imuniteta predsednicima. Zalagao se za rotaciju u najvišoj instanci, iznevši ideju da predsednici svake dve godine zamene jednog od devet sudija, a njihov mandat ograniče na 18 godina (trenutno su sudije imenovane doživotno); predložio je jedinstveni etički kodeks za Vrhovni sud; i amandman na ustav koji bi ukinuo imunitet bivših predsednika od krivičnog gonjenja "za zločine počinjene tokom mandata".