• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.07.2024

14:10

Počinje osveta Evrope! Orbanov poklon Rusima razbesneo EU! Ovaj potez mu neće oprostiti, razmatraju se najstrože mere!

Reuters

Vesti

Počinje osveta Evrope! Orbanov poklon Rusima razbesneo EU! Ovaj potez mu neće oprostiti, razmatraju se najstrože mere!

Podeli vest

Predsednik Evropske narodne partije, najveće frakcije u EP, Manfred Veber pozvao je evropske lidere da donesu mere protiv Mađarske zbog olakšica u izdavanju viza za Ruse. Veber smatra da takav korak predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost EU, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na pismo Vebera predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

Kako navodi britanski list, Mađarska je ovog meseca objavila da počinje sa olakšanom procedurom izdavanja određenih viza za državljane osam zemalja, između ostalog Rusije i Belorusije.
Budimpešta je uvela takvu meru da bi mnogi koji dolaze mogli da rade na izgradnji novih bloka nuklearne elektrane.

- Nova pravila mogu da stvore ozbiljne rupe i omoguće špijunsku delatnost i potencijalno omoguće velikom broju Rusa da uđu u Mađarsku uz minimalnu kontrolu, što predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost…. Uvesti najstrože mere kako bi se momentalno zaštitila celovitost Šengen zone - navodi Veber u pismu.

On je pozvao Mišela da se ovo pitanje razmotri na samitu EU u oktobru.

Podsetimo, mađarski premijer Viktor Orban našao se na udaru kritika zbog poseta Moskvi, Kijevu i Pekingu na početku mađarskog predsedavanja Unijom.

Poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dejan Nestorović: Kritične mineralne sirovine i vetroparkovi su koenzim razvoja moderne evropske Srbije
Društvo

Dejan Nestorović: Kritične mineralne sirovine i vetroparkovi su koenzim razvoja moderne evropske Srbije

Srbija je na putu ka održivoj energetskoj i ekoloskoj budućnosti. Da bi zaista imali zelenu energetiku i novi model rasta, moramo mnogo raditi na dekarbonizaciji privrede i industrije, do 2050. godine tj. da se rešimo štetne emisije zagadjenja vazduha iz naftnih derivate i čvrstih goriva, rekao je aktivista i borac za ljudska i ekološka prava Dejan Nestorović.

30.07.2024

14:58

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje
Olimpijske igre

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje

Srpska veslačica u skul konkurenciji Jovana Arsić zauzela je peto mesto u četvrtfinalu Olimpijskih igara sa vremenom 7:56.18 minuta, što nažalost nije bilo dovoljno za plasman u borbu za medalje u trci na 2.000 metara.

30.07.2024

09:59

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija