31.07.2024.

09:36

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Venecuela pred haosom! Opozicija izvela narod na ulice, Amerikanci raspiruju vatru! (FOTO, VIDEO)


Protesti, koje je vlada proglasila pokušajem "puča", počeli su u ponedeljak nakon što je izborna komisija te južnoameričke zemlje objavila da je Maduro osvojio treći mandat sa 51 odsto glasova i produžio svoju socijalističku vladavinu.

Opozicija, koja smatra da je "izborno telo u džepu diktatorske vlade", kaže da je njen kandidat Edmundo Gonzales imao duplo više glasova od Madura na osnovu 90 odsto glasova kojima je mogao da pristupi.

Najmanje 11 ljudi je ubijeno u različitim delovima zemlje od izbora u incidentima u vezi sa prebrojavanjem glasova ili povezanim protestima, saopštila je grupa za ljudska prava Foro Penal.

Informer

Podsetimo, američka grupa za nadzor izbora Karter centar saopštila je da ne može da potvrdi rezultate izbora u Venecueli, nakon kojih su pobedu objavili aktuelni predsednik Nikolas Maduro i opozicionar Edmundo Gonzales Urutia.

Ova grupa je optužila izborni komitet da nije objavio rezultate razvrstane prema biračkim mestima, što je okarakterisala kao ''ozbiljan prekršaj''.

Karter centar je zaključio da izbori u Venecueli ne mogu da se smatraju demokratskim, prenosi Rojters.

Informer

Prema rezultatima koje je objavila nacionalna izborna vlast Venecuele, Maduro je osvojio treći mandat sa 51,2 odsto glasova, dok je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales Urutia osvojio 44,2 odsto.

Opozicija tvrdi da je Urutia pobedio na izborima sa 70 odsto glasova, a u Venecueli su nakon izbora izbili protesti, u kojima su nastradale najmanje tri osobe.