31.07.2024.

14:02

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Ukrajina žestoko uzvratila udarac! Napad na vojni aerodrom Olenj, oštećena dva ruska bombardera?!

Nakon što su ukrajinski zvaničnici prvobitno tvrdili štetu na strateškom bombarderu TU-22M3, Andrii Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (HUR), ispravio je sopstvenu službu i rekao da je oštećen ne jedan, već dva bombardera Tu-22M3 tokom napada na vojni aerodrom Olenja.

Kako on tvrdi, eksplozija na vojnom aerodromu Olenja istovremeno je oštetila ne jedan, nego dva strateška bombardera Tu-22M3.

„Radi se o eksploziji iznad područja gde su se nalazili avioni. Dalje, mogu da prijavim da su dva Tu-22M3 oštećena. A sa strane su odgovarajući brojevi – pozivni znak #33 i pozivni znak #31. Na broju 33 su rupe u gornjem delu trupa, a br. 31 takođe ima neke kvarove“, rekao je Jusov, a prenosi poznato nekada i zvanično CIA glasilo Radio Slobodna Evropa.

„Popravke ovih aviona u Rusiji može potrajati nekoliko meseci,“ dodao je Jusov. Prema njegovim rečima, tokom napada na aerodrom nije funkcionisao alarm za vazdušnu opasnost.

Olenj je na 1.800 km od rusko-ukrajinske granice, najdalje dokle su GUR dronovi dosegnuli.

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, aerodrom Olenja u Murmanskoj oblasti Ruske Federacije koristi se za raketne udare iz aviona Tu-95 i Tu-22 na ukrajinsku teritoriju, tako da ovi napadi Kijeva pokušavaju da potisnu Rusko vazduhoplovstvo dalje od granice sa Ukrajinom.