31.07.2024.

15:11

Foto: EPA

Planeta

Situacija je dramatična! Amerika pred pucanjem? Zbog ove zemlje nastaće veliki haos!

"Kina na mnogo načina nadmašuje Sjedinjene Države i uglavnom je negirala američku vojnu prednost u zapadnom Pacifiku kroz dve decenije fokusiranih vojnih ulaganja", napisala je dvostranačka Komisija za strategiju nacionalne odbrane u svom izveštaju Kongresu za 2024., objavljenom u ponedeljak.

Kina se sada može pohvaliti najvećom mornaricom na svetu, sa preko 370 površinskih brodova i podmornica, uglavnom koncentrisanih u zapadnom Pacifiku, u poređenju sa manje od 300 američkih raspoređenih širom sveta.

Kina takođe ubrzano proširuje i modernizuje svoje vazdušne snage i nuklearni arsenal, preneo je Njuzvik.

Kineske sajber i svemirske mogućnosti su na nivou "jednake ili skoro jednake". Zemlja bi to verovatno iskoristila da poremeti kritičnu infrastrukturu kako bi sprečila sposobnost SAD da uđu u sukob, kao što je onaj oko Tajvana na koji Peking polaže pravo.

KINA JEDINI KONKURENT AMERICI

Komisija je ponovila stav iz izveštaja iz 2022. da je Kina "jedini konkurent sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, ekonomskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom moći da unapredi taj cilj".

Informer

Taj izveštaj je nazvao Kinu najvećim američkim izazovom, što je i dalje tačno, ali Vašington sada zaostaje za svojim rivalom u "odbrambenoj proizvodnji i rastu veličine snaga i, sve više, u sposobnostima snaga", saopštila je komisija.

Među političkim preporukama komisije je da Pentagon “odmah pregleda sve glavne sisteme u odnosu na verovatne buduće potrebe, naglašavajući korisnost na bojnom polju i dajući prioritet agilnosti, interoperabilnosti i preživljavanju“.

Druga preporuka je da se više ulaže u sajber, softver i svemirske kapacitete i da poveća svoj budžet za odbranu po minimalnoj godišnjoj stopi od 3 do 5 odsto iznad inflacije. Takođe, Zajedničkom štabu i ministru odbrane treba dati veća ovlašćenja da određuju i ulažu u buduće prioritete odbrane i ukidaju programe po svom nahođenju.

U međuvremenu, Kongres bi trebalo da glasa za "dodatna izdvajanja" za "višegodišnje ulaganje u inovacije i industrijsku bazu nacionalne bezbednosti".

Ovo bi trebalo da uključuje sredstva namenjena infrastrukturi za brodogradnju, kapacitet da se "poveća proizvodnja municije", kada je to potrebno, izgradnja i ojačavanje vojnih instalacija u Aziji, "podrška saveznicima u ratu" i obezbeđivanje stalnog pristupa SAD kritičnim mineralima poput retkih zemalja, koje Kina trenutno ima zadavljenje.

Vašington bi trebalo da se "globalno angažuje sa prisustvom", u diplomatskom, ekonomskom i vojnom domenu, uključujući i zemlje na globalnom jugu, gde Peking i Moskva prodiru, navodi se u izveštaju.