01.08.2024.

14:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Šta ovo radi vojska?! Rusija donela hitnu odluku! Na frontu je jedna stvar sada strogo zabranjena, ko uradi - ide direktno u zatvor!

"Ovo pravilo se ne primenjuje na vojnike i njima slična lica ako koriste pomenute elektronske uređaje u obavljanju svojih dužnosti u skladu sa pravnim aktima federalnih izvršnih vlasti ili federalnih državnih organa, u kojima je vojna služba predviđena federalnim zakonom", navodi se u izmeni.

Prošle nedelje poslanici su usvojili izmenu koja uvodi kazne za kršenje zabrane nošenja uređaja od strane vojnika u zoni SVO, koji omogućavaju deljenje fotografija, audio, video i geolokacija. Za ovaj disciplinski prekršaj može se izreći kazna do deset dana zatvora.

Isto tako, kazna može biti izrečena za kršenje zabrane davanja informacija medijima ili objavljivanja na internetu koje omogućavaju identifikaciju pripadnosti vojnika ruskoj vojsci, kao i podataka o članovima njihovih porodica ili roditeljima.

Prema izmenama, kazna zatvora se izriče na period do deset dana za jedan ozbiljan disciplinski prekršaj. Za više takvih prekršaja, kazna zatvora se može kumulirati delimično ili potpuno, ali ne više od 15 dana neprekidnog boravka u disciplinskom zatvoru.

Kako je objasnio predsednik Komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov, ove izmene ne obuhvataju uređaje korišćene za borbene zadatke. Prema njegovim rečima, zakon je usmeren na obezbeđivanje bezbednosti vojnika i jedinica, kao i na regulisanje ranije donetih odluka.