• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rt.rs

31.07.2024

15:02

Šta se ovo dešava u Poljskoj?! Vojska kreće na granicu sa Rusijom! A ovo je razlog!

EPA

Vesti

Šta se ovo dešava u Poljskoj?! Vojska kreće na granicu sa Rusijom! A ovo je razlog!

Podeli vest

Poljska od 1. avgusta razmešta na istoku, na granici s Belorusijom i Rusijom, novu mehanizovanu vojnu brigadu.

Uz pomoć te brigade armija će nastaviti da zajedno s policijom i Graničnom stražom obezbeđuje istočnu granicu prvenstveno od nelegalnih nasilnih pokušaja migranata da oštete ogradu i pređu na teritoriju Evropske unije.

"Tu brigadu ćemo razmestiti ovde da bezbednost granice bude trajna, da tu bude skupljeno najmodernije oružje i vojna oprema, tenkovi, oklopni transporteri, borbena pešadijska vozila, haubice, bacači granata. Zato da žitelji Podlaskog vojvodstva dobiju osećaj da su trajno bezbedni", kazao je poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš u bazi kraj Bjalistoka na istoku Poljske.

Foto: EPA

 

 

Foto:  

 

Na granici 1. avgusta počinje nova vojna operacija nazvana "Bezbedno Podlasko vojvodstvo" u kojoj učestvuje 17.000 vojnika 18. mehanizovane divizije, s tim da će na samoj granici služiti 8.000 vojnika, a 9.000 će predstavljati stratešku rezervu.

"Danas se nažalost u svim oblastima, na svim prostorima, vrše napadi na poljsku državu. Nova misija počinje suočena s intenziviranjem napada na granici. Maj je bio mesec kada je granica napadana bez prestanka, što pokazuju i statistike", kazao je poljski ministar odbrane.

Poljska granična straža saopštila je danas da je u poslednja 24 časa sprečeno 90 pokušaja prelaska granice Belorusije i Poljske, što je trostruko više nego prethodnih dana, javlja poljska televizija Polsat.

MIGRANTI I IZBEGLICE SVE AGRESIVNIJI

Migranti i izbeglice koji pokušavaju da uđu u Poljsku iz Belorusije, prema izveštajima Granične straže, sve su agresivniji, a graničare su juče gađali kamenicama i oštetili jedno graničarsko vozilo.

Najtragičniji izgred desio se na granici s Belorusijom 28. maja kada je kroz ogradu oštrim predmetom neko s beloruske strane ranio 21-godišnjeg poljskog vojnika koji je posle nekoliko dana preminuo u bolnici.

Zvanična Varšava, ali i Evropska unija za otvaranje ove nove istočne izbegičke i migrantske rute i masovne nasilne pokušaje prelaska granice od jeseni 2021. godine optužuju Rusiju i Belorusiju, tvrde da je to njihova metoda da takvim hibridnim napadima, zloupotrebljavajući nesreću izbeglica, destabilizuju Poljsku i EU.

Na granici s Belorusijom stoji 5,5 metara visoka ograda koju su podigle prethodne poljske vlasti iz stranke Pravo i pravda, a vlada premijera Donalda Tuska nastavlja da je modernizuje i oprema savremenim sistemima senzora i kamera, a na granici je ponovo uspostavila zabranjenu tampon-zonu.

Uz Graničnu stražu pored ograde patroliraju i vojnici i policija, a najnovija vest glasi da su na granicu prebačeni policajci specijalci obučeni za razbijanje agresivne mase, pre svega fudbalskih huligana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!
Politika

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!

Šef poslničke grupe SNS Milenko Jovanov replicirao je danas, tokom prepodnevnog dela sednice Narodne skupštine, narodnom poslaniku Miroslavu Aleksiću koji je govorio o resursima, poljoprivredi, industriji... Poručio je da su na čelu protesta protiv litijuma likovi koji su govorili da je vlast posekla 40 odsto drveća u Srbiji, da su satanisti i da počinje borba protiv satanizma.

31.07.2024

15:32

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21