• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.07.2024

12:45

Još jedna obojena revolucija?! SAD optužene za finansiranje protesta u Venecueli!

EPA

Vesti

Još jedna obojena revolucija?! SAD optužene za finansiranje protesta u Venecueli!

Podeli vest

Proteste u Karakasu posle nedeljnih predsedničkih izbora definitivno finansiraju Sjedinjene Američke Države, koje imaju svoje interese u Venecueli i sponzorišu opoziciju u toj zemlji, kaže Aleksej Volotskov, član delegacije ruskih posmatrača, koji je i niži član ruskog parlamenta.

Manifestacije ekstremizma u Venecueli posle izbora su nameštena akcija i nisu u stanju da utiču na izborni proces, dodao je Volotskov.

U nedelju su u Venecueli održani predsednički izbori na kojima je pobedio aktuelni šef države Nikolas Maduro.

Nakon toga su u ponedeljak u Karakasu počeli protesti sukobima policije i demonstranata.

Vlada Venecuele saopštila je da se jedan broj zemalja umešao u izbore i u pravo naroda na samoopredeljenje.

- Danas smo sa prozora našeg hotela videli kako su demonstranti sustigli policajca na motociklu, oborili ga, uzeli motocikl i odvezli se na njemu. Ovo još jednom dokazuje da postoji i imovinska i ekonomska komponenta. eto, ljudi u ovim nemirima pokušavaju da nađu neku vrstu ekonomske koristi za sebe Pljačka i razbojništvo, pomnoženo podrškom, parolama i finansiranjem - nema šta da se krije - američke države, koja ovde ima svoje interese i finansira i opoziciju i nerede kojima smo trenutno svedoci, u Venecueli, u Karakasu - dodao je ruski poslanik i posmatrač.

Foto: EPA

 

Liderka opozicije Marija Korina Mačado, kojoj je zabranjeno da se kandiduje na ovim izborima, ima dugu istoriju sa organizacijama koje finansiraju SAD.

Nevladinu organizaciju (NVO) koju je ona osnovala, Sumate, finansirale su Sjedinjene Države preko Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Početkom do sredine 2000-ih, postojalo je dugo suđenje za izdaju protiv Machada i trojice drugih lidera Sumate organizacije.

Prema diplomatskim depešama koje je otkrio Vikiliks 2011. godine, američka vlada je javno i privatno podržala Sumate i izvršila pritisak na druge zemlje da izvrše pritisak na Venecuelu da odustane od optužbi.

Foto: EPA

 

U poverljivoj depeši od 14. juna 2005. opisani su efekti sastanka između Mačada i tadašnjeg američkog predsednika Džordža V. Buša, rekavši da je on protivnicima tadašnjeg predsednika Venecuele Uga Čaveza dao „preko potreban moralni podsticaj“.

- Sada je važno pustiti organizaciji da sama upravlja ovim talasom. Nastavak, previše očigledan, javna identifikacija sa SAD bi sada mogla biti kontraproduktivna. Međutim, u isto vreme, moramo osigurati da Sumate ima resurse koje treba da iskoristi ovu novu tačku u kojoj uživa - navodi se u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dejan Nestorović: Kritične mineralne sirovine i vetroparkovi su koenzim razvoja moderne evropske Srbije
Društvo

Dejan Nestorović: Kritične mineralne sirovine i vetroparkovi su koenzim razvoja moderne evropske Srbije

Srbija je na putu ka održivoj energetskoj i ekoloskoj budućnosti. Da bi zaista imali zelenu energetiku i novi model rasta, moramo mnogo raditi na dekarbonizaciji privrede i industrije, do 2050. godine tj. da se rešimo štetne emisije zagadjenja vazduha iz naftnih derivate i čvrstih goriva, rekao je aktivista i borac za ljudska i ekološka prava Dejan Nestorović.

30.07.2024

14:58

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje
Olimpijske igre

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje

Srpska veslačica u skul konkurenciji Jovana Arsić zauzela je peto mesto u četvrtfinalu Olimpijskih igara sa vremenom 7:56.18 minuta, što nažalost nije bilo dovoljno za plasman u borbu za medalje u trci na 2.000 metara.

30.07.2024

09:59

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija