31.07.2024.

21:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Ode sve dođavola! Rusija i saveznici hitno sazvali sednicu Saveta bezbednosti! Crvenih linija više nema, Bliski istok srlja u totalni rat!

- Na zahtev Irana, uz podršku Kine, Alžira i Rusije zakazana je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea u Teheranu. Sednica će biti održana u 16 časova u Njujorku - objavio je Poljanski na društvenoj mreži "Telegram".

Iran je nešto ranije zatražio održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea i izraelskih napada na Bejrut, navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Teheran je pozvao članove Saveta bezbednosti UN da održe hitan sastanak u vezi sa izraelskim udarima na Liban i ubistvom političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, objavila je RIA novosti koja je imala uvid u pismo iranske stalne misije pri UN upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i ruskom stalnom predstavniku pri UN Vasiliju Nebenzji.

Iran je zatražio od članova Saveta bezbednosti da što pre pozovu Izrael na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava i razmotre mogućnost uvođenja sankcija.

Hamas je ranije danas saopštio da je Hanije ubijen noćas u direktnom raketnom napadu na njegov stan u Teheranu, nakon što je prisustvovao inauguraciji predsednika Irana Masuda Pezeškijana.