31.07.2024.

22:40

Foto: Reuters/PLA

Planeta

Više nema dileme! Kinezima stigle strašne vesti! Ameri se spremaju za rat na Tajvanu, ovaj potez Kongresa najavljuje katastrofu!

Zakon o transparentnosti rizika od Narodne republike Kine, ako bude usvojen i sproveden, biće zapravo dopuna Zakon o razmeni hartija od vrednosti iz 1934. Od firmi koje se nalaze na berzi u SAD zahtevaće da godišnje obelodanjuju procenat ukupnog prihoda, profita, kapitalnih ulaganja i nivoa uključenosti u lanac snabdevanja u Kini, ali i bezbednosne analize.

Od kompanija će se, kako javlja "Ejža tajms", tražiti da naprave planove za slučaj da iznenada izgube pristup kineskom tržištu.

Ove kompanije treba da razmotre različite scenarije uključujući i pad bilateralne trgovine između SAD i Kine za više od 80 odsto, ali i potpuni prestanak trgovine robom koja ima krajnju vojnu ili dvostruku upotrebu.

Firme će morati da predvide kako da se spreme i za ekstremnu situaciju u kojoj Peking prisvaja sva sredstva američkih kompanija sa sedištem u Kini koja bi mogla da se prenamene za vojnu proizvodnju. 

Predlog zakona treba da odobre i Predstavnički dom i Senat SAD, a da bi dokument postao zakon, neophodan je i potpis američkog predsednika.

Zakon o transparentnosti rizika NRK predložen je dva dana pre nego što se američki državni sekretar Antoni Blinken sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem na marginama sastanka ministara inostranih poslova zemalja ASEAN-a u Laosu 27. jula. 

Zakon pokriva nekoliko sektora više od Izvršnog naloga koji je potpisao predsednik Džozef Bajden prošlog avgusta. Bajdenov akt ograničava i nadgleda američka ulaganja u kineske kompanije za poluprovodnike, kvantno računarstvo i veštačku inteligenciju iz razloga nacionalne bezbednosti. 

Šef Indo-pacifičke komande Džon Akvilino rekao je u martu da veruje da će kineska vojska biti spremna da izvrši "invaziju" na Tajvan do 2027.