• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B92

31.07.2024

15:11

Situacija je dramatična! Amerika pred pucanjem? Zbog ove zemlje nastaće veliki haos!

EPA

Vesti

Situacija je dramatična! Amerika pred pucanjem? Zbog ove zemlje nastaće veliki haos!

Podeli vest

Dvostranačka komisija izdala je Vašingtonu oštro upozorenje: Kina predstavlja najozbiljniju pretnju vojnoj nadmoći SAD od Hladnog rata i posebno je smanjila jaz u zapadnom Pacifiku.

"Kina na mnogo načina nadmašuje Sjedinjene Države i uglavnom je negirala američku vojnu prednost u zapadnom Pacifiku kroz dve decenije fokusiranih vojnih ulaganja", napisala je dvostranačka Komisija za strategiju nacionalne odbrane u svom izveštaju Kongresu za 2024., objavljenom u ponedeljak.

Kina se sada može pohvaliti najvećom mornaricom na svetu, sa preko 370 površinskih brodova i podmornica, uglavnom koncentrisanih u zapadnom Pacifiku, u poređenju sa manje od 300 američkih raspoređenih širom sveta.

Kina takođe ubrzano proširuje i modernizuje svoje vazdušne snage i nuklearni arsenal, preneo je Njuzvik.

Kineske sajber i svemirske mogućnosti su na nivou "jednake ili skoro jednake". Zemlja bi to verovatno iskoristila da poremeti kritičnu infrastrukturu kako bi sprečila sposobnost SAD da uđu u sukob, kao što je onaj oko Tajvana na koji Peking polaže pravo.

KINA JEDINI KONKURENT AMERICI

Komisija je ponovila stav iz izveštaja iz 2022. da je Kina "jedini konkurent sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, ekonomskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom moći da unapredi taj cilj".

Foto: AP/Tanjug

 

 

Taj izveštaj je nazvao Kinu najvećim američkim izazovom, što je i dalje tačno, ali Vašington sada zaostaje za svojim rivalom u "odbrambenoj proizvodnji i rastu veličine snaga i, sve više, u sposobnostima snaga", saopštila je komisija.

Među političkim preporukama komisije je da Pentagon “odmah pregleda sve glavne sisteme u odnosu na verovatne buduće potrebe, naglašavajući korisnost na bojnom polju i dajući prioritet agilnosti, interoperabilnosti i preživljavanju“.

Druga preporuka je da se više ulaže u sajber, softver i svemirske kapacitete i da poveća svoj budžet za odbranu po minimalnoj godišnjoj stopi od 3 do 5 odsto iznad inflacije. Takođe, Zajedničkom štabu i ministru odbrane treba dati veća ovlašćenja da određuju i ulažu u buduće prioritete odbrane i ukidaju programe po svom nahođenju.

U međuvremenu, Kongres bi trebalo da glasa za "dodatna izdvajanja" za "višegodišnje ulaganje u inovacije i industrijsku bazu nacionalne bezbednosti".

Ovo bi trebalo da uključuje sredstva namenjena infrastrukturi za brodogradnju, kapacitet da se "poveća proizvodnja municije", kada je to potrebno, izgradnja i ojačavanje vojnih instalacija u Aziji, "podrška saveznicima u ratu" i obezbeđivanje stalnog pristupa SAD kritičnim mineralima poput retkih zemalja, koje Kina trenutno ima zadavljenje.

Vašington bi trebalo da se "globalno angažuje sa prisustvom", u diplomatskom, ekonomskom i vojnom domenu, uključujući i zemlje na globalnom jugu, gde Peking i Moskva prodiru, navodi se u izveštaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!
Politika

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!

Šef poslničke grupe SNS Milenko Jovanov replicirao je danas, tokom prepodnevnog dela sednice Narodne skupštine, narodnom poslaniku Miroslavu Aleksiću koji je govorio o resursima, poljoprivredi, industriji... Poručio je da su na čelu protesta protiv litijuma likovi koji su govorili da je vlast posekla 40 odsto drveća u Srbiji, da su satanisti i da počinje borba protiv satanizma.

31.07.2024

15:32

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21