01.08.2024.

11:23

Foto: printscreen /reuters

Planeta

Ko je bio Muhamed Deif, vođa brigada Kasam? Izrael mu ubio ženu i sedmomesečnog sina! Izgubio oko u pokušaju atentata!

Rođen je 1965. u izbegličkom kampu Kan Junis, postavljenom posle arapsko-izraelskog rata 1948. godine, Mohamed Masri je postao poznat kao Mohamed Deif nakon što se pridružio Hamasu tokom prve Intifade, ili palestinskog ustanka, 1987. godine.

Deif je diplomirao nauke na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je studirao fiziku, hemiju i biologiju. Bio je na čelu komiteta za zabavu univerziteta i često je nastupao na sceni.

Godine 1989, na vrhuncu prve palestinske intifade, Izrael je uhapsio Deifa i pustio ga nakon 16 meseci u pritvoru. On je postao šef brigade Kasam 2002. godine nakon što je Izrael ubio njegovog prethodnika i vođu osnivača Salaha Šehadea.

Informer

 

PREŽIVEO NEKOLIKO POKUŠAJA  ATENTATA IZRAELA

Deif na arapskom znači „posetilac“ ili „gost“, a neki kažu da je to zato što je vojni komandant Hamasa uvek u pokretu sa izraelskim lovcima na tragu.

Prema izveštajima, Deif je izgubio oko i zadobio teške povrede u jednoj nozi u jednom od izraelskih pokušaja ubistva. Njegov opstanak dok je vodio Hamasovo naoružano krilo pretvorio ga je u „narodnog heroja“ među Palestincima.

U avgustu 2014, Deifova supruga i sedmomesečni sin ubijeni su u izraelskom vazdušnom napadu koji je gađao kuću u Gazi u kojoj je porodica boravila.

U maju je tužilac Međunarodnog krivičnog suda rekao da je zatražio naloge za hapšenje Deifa, Sinvara i još jedne ličnosti Hamasa zbog napada 7. oktobra. Nalozi su takođe izdati za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta zbog odgovora Izraela da je do sada ubijeno najmanje 38.584 ljudi u, kako grupe za ljudska prava opisuju kao tekući genocid.