• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RIA

01.08.2024

10:57

Likvidiran još jedan lider Hamasa! Oglasio se IDF!

Reuters

Vesti

Likvidiran još jedan lider Hamasa! Oglasio se IDF!

Podeli vest

Izraelska vojska je saopštila da je da je 13. jula u Pojasu Gaza likvidirala lidera vojnog krila Hamasa Mohameda Dejfa.

"IDF (Izraelske odbrambene snage) saopštava da su 13. jula 2024. godine borbeni avioni ID napali područje Kan Junisa, a nakon obaveštajne procene može se potvrditi da je Mohamed Deif eliminisan u napadu“, saopštila je vojska.

Vojska je saopštila da je tek u poslednjih nekoliko sati dobila dodatne obaveštajne podatke s kojima je potvrdila Deifovu smrt, uzimajući u obzir da je odbrambeni establišment poslednje dve nedelje bio uveren da ga je njegov vazdušni napad ubio, prenosi "Jerusalem post".

Jedan od osnivača Hamasovog vojnog krila, brigada Kasam, 1990-ih, Deif je vodio jedinicu decenijama. Pod njegovom komandom, izvršila je desetine samoubilačkih bombaških napada na Izraelce u autobusima i kafićima i izgradila ogroman arsenal raketa koje su mogle da pogode duboko u Izrael i često su to činile, piše AP.

Ppridružio Hamasu 1987. godine, nedeljama nakon što je uspostavljen tokom Prve intifade, njegovo ime na arapskom znači 'gost', verovatno u vezi sa nomadskim načinom života koji je usvojio da bi izbegao napad.

Stao je na čelo brigade Al-Kasam 2002. godine i transformisao je iz grupe amaterskih ćelija u organizovane vojne jedinice.

On je osmislio strategiju grupe da kombinuje raketne napade na Izrael sa ratovanjem u tunelima i bio je centralna figura u planiranju napada na Izrael koji je predvodio Hamas 2023. koji je pokrenuo rat Izrael-Hamas.

Deif je 'najtraženiji' čovek na listi izraelske vojske od 1995. godine zbog ubijanja izraelskih vojnika i civila. 

Palestinske vlasti su ga pritvorile na zahtev Izraela 2000, ali je on nekoliko meseci kasnije pobegao.

Bio je meta u osam izraelskih pokušaja atentata od 2001. godine, od kojih je poslednji bio tokom rata Izrael-Hamas koji je u toku, nakon što je preživeo najmanje sedam od njih.

Njegova supruga, mali sin i trogodišnja ćerka ubijeni su u izraelskom vazdušnom napadu 2014. Sjedinjene Države i Evropska unija dodale su Deifa na svoje terorističke liste 2015. i 2023. godine. U maju 2024., tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) je podneo zahtev za izdavanje naloga za hapšenje Deifa i nekoliko drugih lidera Hamasa i Izraela zbog njihovog ratnih zločina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Neki funkcioneri SNS se sakrili u mišje rupe, ali Đukanović grmi: Govoriću istinu, briga me za rejting! (VIDEO)
Politika

Neki funkcioneri SNS se sakrili u mišje rupe, ali Đukanović grmi: Govoriću istinu, briga me za rejting! (VIDEO)

Dok neki funkcioneri naprednjaka, posebno na lokalu, ćute o iskopavanju litijuma, kalkulišu i ne oglašavaju se povodom rudarenja istog, jer se plaše reakcija i pada rejtinga, član predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Vladimir Đukanović, ne mareći za rejting koji bi možda i pao usled izrečene istine, ne odustaje od toga da iznosi samo proverene i tačne informacije!

01.08.2024

11:32

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21