• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.07.2024

22:25

Izrael svesno žrtvuje svoj narod zarad svojih ciljeva! Rusija želi da bude uticajna na Bliskom istoku i uspostavi mir! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Izrael svesno žrtvuje svoj narod zarad svojih ciljeva! Rusija želi da bude uticajna na Bliskom istoku i uspostavi mir! (VIDEO)

Podeli vest

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije ubijen je u svom stanu u Teheranu, saopštila je ranije danas iranska Revolucionarna garda. Ovu temu, kao i druge svetske, ratne teme, komentarisali su gosti "Rata uživo" analitičar Saša Borojević i rukovodilac i osnivač Centra za studije Azije i Dalekog istoka profesor dr Dragana Mitrović.

Borojević je mišljenja da Izrael svesno žrtvuje svoj narod kako bi ostvario svoje ciljeve.

- Turska je napala Kurde u Iraku, Liban je rekao da će napasti Kipar u slučaju da bude napadnut (Liban), a Grčka je rekla da će braniti svoje teritorije. Hezbolah je zapravo Iran, a mi sve vreme svedočimo jednom marionetskom ratu. Ovde su kao Hamas i Hezbolah, a to je zapravo Iran. Turska traži najbolju poziciju za sebe. Mislim da su njene pretnje Izraelu samo obično cenkanje. Jemen se nalazi na jednoj vrlo bitnoj raskrsnici koju sad drže Huti, koji su vrlo siromašni, ali su spremni. Prvo su ubili iranskog predsednika, a i ovog su ubili nesrećnim slučajem, pošto niko ne zna ko ga je ubio. Ako je to uradila izraelska služba, kako je ona uspela da dozvoli da nekakvi Palestinci na zmajevima upadnu u Izrael i napadnu ga. Oni su ponizili Iran na ovaj način i pokazali koliko su moćni. Ovde se sve radi da bude po sistemu pravljenja koletaralne štete svom narodu, ali će odgovor biti takav da će ubiti milion - navodi Borojević.

Foto: Masha Bandjur

Dragana Mitrović

Mitrović kaže da je situacija na Bliskom istoku izuzetno komplikovana.

- Toliko je onih koji su se javili i rekli da ovo neće proći nekažnjeno. Vrhovnog verski vođa u Iranu je izjavio da je Hamasov zvaničnik ubijen u nijhovoj kući. Svedoci smo i napada na Bejrut i izjave Hezbolaha da to neće proći tek tako, a sam Hamas je rekao da će krenuti u oslobođenje Jerusalima. Neke zemlje su izjavile da će braniti Liban. Oglasila se i Sirija i izrekla nameru da povrati svoj deo okupiranih teritorija od Izraela. Sve je izuzetno komplikovano. Izrael je rekao da nema komentar na ovo što se desilo, a njegovi najbliži globalni saradnici su požurili da ga odbrane. Rusija ima svoje važne interese u ovom delu sveta, ima nekoliko baza i uspela je da spreči obojenu revoluciju u Siriji. Ona želi da tu bude prisutna i uticajna, kao globalna sila. Teško je za Rusiju da tu uspostavi mir. Mnogo je lakše onima koji potpaljuju vatru da imaju uticaja na situaciju u regionu. Evropa neprekidno uništava svoju ekonomsku poziciju stavljajući se u poziciju služenja američkih interesa. Izrael je nuklearna sila i ući u otvoreni rat s njim je vrlo problematično, pogotovo s ovako ekstremističkog vladom. Svi smo šokirani onime što su spremni da urade i što svakodnevno rade - naglašava Mitrović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

sledeća vest

Vesti

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka
Politika

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka

Nakon što je iz Opštine Štrpce saopšteno da je osoba sa inicijalima S.I, koja se predstavila kao novinar, bez dozvole i saglasnosti prisustvovala i snimala sastanak predstavnika opštine i meštana sela Gornja i Donja Bitinja, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić upozorio je da se protiv njega, kao i protiv opštine, vodi hajka od strane onih čije su, kaže, politike štetne po srpski narod na Kosovu.

31.07.2024

20:13

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21