• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.07.2024

18:00

Bliski istok je postao poprište sukoba Rusije i Amerike! Rat Izraela sa Hezbolahom bi trajao do istrebljenja! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Bliski istok je postao poprište sukoba Rusije i Amerike! Rat Izraela sa Hezbolahom bi trajao do istrebljenja! (VIDEO)

Podeli vest

Spoljnopolitički komentator i novinar Žarko Rakić i pukovnik u penziji Sreten Egerić iz Srpsko-ruskog centra Majak bili su gosti Informerovog "Info dana". Komentarisali su, između ostalog, trenutnu situaciju na Bliskom istoku, kao i priče o mogućem napadu Izrael na Liban.

Rakić poručuje da Izrael mora veoma oprezno da pristupi situaciji u vezi sa Libanom, budući da bi sukob sa Hezbolahom predstavljao rat do istrebljenja.

- Liban je bio jedna divna država, a sad je uništen. Šta bi tamo još Izrael mogao da uništi, osim Hezbolaha, koji je neprijatelj koji ne može biti uništen. Hezbolah je izrastao u produženu ruku Irana koji ga finansira, obučava i snabdeva. Nisam siguran da Izrael u ovom trenutku ima snagu, volju i želju da uđe u još jedan rat. Sigurno da Izrael ima plan da uništi sve protivnike, ali u ovom trenutku je to prosto nemoguće. Amerika ima skoncentrisanu ogromnu vojnu silu na istočnom Mediteranu. Ona je tu da garantuje bezbednost Izraelu. Prostor Bliskog istoka je posle decenija postao poprište sukoba SAD i Rusije. Izrael se zaleteo, na talasu ovoga što rade u Pojasu Gaze i nije isključeno da krenu i dalje, ali kao što smo videli u ranijim primerima, nisu se dobro proveli. Hezbolah nema obične vojnike, već ideološke borce vaspitavane da Izrael treba da bude uništen. To je rat do istrebljenja. Izrael mora da bude veoma oprezan kad je reč o Libanu - navodi Rakić.

Foto: Zoran Sinko

Sreten Egerić

Egerić naglašava da Iran nema nikakve koristi od ulaženja u direktan konflikt sa Izraelom, ali da bi, u slučaju da do toga ipak dođe, Amerika takođe morala da uđe u rat.

- Imali smo priliku da čujemo da se Hezbolah spremao da napadne Kipar, a on se ne sprema za to, već će gađati britanske baze na Kipru. One su britanska teritorija. Za očekivati je da Hezbolah gađa Britance, a ne Kiprane. Oni mogu mirno da spavaju. Hezbolah, kao vojna i politička organizacija učestvuje u vlasti u Libanu. On je uspeo da ovlada svim vojnim procesima. Nabavio je moderno naoružanje koje može da nanese veliku štetu Izraelu. Možemo očekivati da će deo vojnika sirijske vojske ući u Liban i vršiti vojna dejstva protiv Izraela u slučaju rata. Iran nema koristi od započinjanja rata protiv Izraela. Njemu je potreban ekonomski i nuklearni razvoj. Ukoliko bi se direktno uključio u rat, onda bi mogli da očekujemo i uključenje Amerike - ističe Egerić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija