• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.07.2024

18:04

Zapad na Belorusiju gleda kao Amerika na Severnu Koreju! Ostatak Evrope je nepromišljeno ušao u sukob sa Rusijom! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Zapad na Belorusiju gleda kao Amerika na Severnu Koreju! Ostatak Evrope je nepromišljeno ušao u sukob sa Rusijom! (VIDEO)

Podeli vest

Da li se Belorusija sprema za rat? Kome odgovara sukob ove države sa Zapadom? Odgovore na ova pitanja su za Informer davali analitičar Boško Vasiljević i nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija tokom gostovanja u "Info danu".

Samardžija naglašava da je za Zapad Belorusija nepredvidivija od Rusije.

- Situacija je definitivno zategnuta, odnosno sve više se zateže. Na beloruskoj granici je raspoređeno oko 20 hiljada vojnika NATO. Belorusija ni u jednom trenutku nije iskazivala namere da se širi van svojih granica. Ona se utvrđuje da bi se zaštitila. Belorusija je stavljena u situaciju da mora da se ponaša onako kako joj drugi u ovom trenutku diktiraju. Očigledno je namera da se ta zemlja uvuče u rat, ako je moguće. Zapad na Belorusiju gleda na sličan način kao Amerika na Severnu Koreju. Ona je više nepredvidiva nego Putin i Moskva. Americi u ovom trenutku još uvek odgovara takva situacija održavanja napetosti. Problem je to što i Belorusija ima to nestrateško nuklearno naoružanje, a isto tako vrlo jednostavno može da dođe do strateškog naoružanja. Prema tome, tehnologija postoji, vezanost sa Rusijom je vojno usklađena i prema tome Belorusija je praktično deo nje, ali onaj nepredvidiv - rekao je Samardžija.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Boško Vasiljević

Vasiljević smatra da bi svaki svetski lider trebalo da izbegne ulaženje u konflikte, naročito s nekom supersilom.

- Ostatak Evrope je nepromišljeno ušao u sukob sa Rusijom koja je bila nosilac njenog razvoja. Ovaj sukob se, nažalost, dešava u sred srca svih slovenskih naroda. 27 miliona Rusa je dalo svoje živote da se Evropa očisti od nacizma. Mislim da svaki lider na svetu treba da izbegne ulaženje u konflikt, pogotovo sa supersilom. Zelenski pokušava da se dodvori onima čija naređenja izvršava, preko našeg bratskog naroda. Jedino što želim je da se što pre zaćuti s oružjem. Osiromašeni uranijum i teški metali nisu zagadili samo Srbiju, već su čestice letele širom Evrope. Na nama je izvršen ekocid i to najšireg spektra - kaže Vasiljević.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Poslanik SPS Igor Braunović, preti Vučiću?
Politika

Nebojša Bakarec: Poslanik SPS Igor Braunović, preti Vučiću?

Igor Braunović, poslanik SPS, generalni direktor državnog preduzeća „Srbijašume“ već 15 godina, član Glavnog odbora SPS, je 28.6.2024. godine, na Vidovdan, na planini Bobiji, u zapadnoj Srbiji, održao sramni govor na kome bi mu pozavideli Milovan Brkić, Srđan Milivojević, Ćuta Jovanović i Radomir Lazović zajedno. Snimak tog govora Braunović je objavio na društvenim mrežama političkog udruženja „Naša Drina“ čiji je predsednik.

04.07.2024

17:46

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija