• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TV Carigrad

01.08.2024

07:39

Neka je svima Bog u pomoći! Veliki ratni scenario je na stolu! Ako Izrael i SAD ovo urade Iranu, znaće se da je meta mnogo veća od Bliskog istoka!

Shutterstock

Vesti

Neka je svima Bog u pomoći! Veliki ratni scenario je na stolu! Ako Izrael i SAD ovo urade Iranu, znaće se da je meta mnogo veća od Bliskog istoka!

Podeli vest

Trojica iranskih zvaničnika saopštili su da je vrhovni vođa te zemlje ajatolah Ali Hamnei naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, a analitičari upozoravaju da je moguć scenario velikog rata na Bliskom istoku.

Iran će odgovoriti. Hamas i Hezbolah takođe. I kao rezultat, veliki rat postaje više nego verovatan, smatra stručnjak za vojno-politička pitanja, doktor političkih nauka Mihail Aleksandrov.

- Netanjahu shvata da se sa sadašnjom taktikom međusobnih udara Izrael ne može nositi. Zato je neophodno eskalirati situaciju i direktno uvući SAD u nju. Ne kroz snabdevanje oružjem, već direktno - sve do izvođenja nuklearnog udara na Iran. Erdogan je bio u pravu kada je uporedio Netanjahua sa Hitlerom: on čisti Izrael od palestinskog stanovništva na isti način kao što je Hitler očistio Evropu od Jevreja. Iran je njegova glavna prepreka u tome, zato je eliminacija Irana preko Sjedinjenih Država jedina šansa Izraela da zadrži svoju dominaciju i "pravo" da deluje bez ograničenja u regionu Bliskog istoka - smatra Aleksandrov.

Izraelu se žuri da što pre eliminiše svoje protivnike, a glavni razlog je sve veće oklevanje Vašingtona da sledi vođstvo izraelske politike. U stvari, SAD su mnogo decenija svoje akcije u regionu podredile interesima Izraela.

Ovo je, međutim, bilo na vrhuncu američke moći. Sada su Sjedinjene Države očigledno u padu. I niko u Vašingtonu ne želi da nastavi ovu politiku, uprkos čitavoj istoriji odnosa i moći lobističkih grupa.

Uloga Amerike

U Sjedinjenim Državama danas ima sve više onih koji direktno poručuju da je potrebno napustiti Izrael i ne pružati mu pomoć u ovom ratu. Svi vide da je Izrael „toksično sredstvo“ koje donosi više štete nego koristi. Međutim, Vašington očigledno neće ostaviti Izrael potpuno bez pomoći, primetio je politikolog Vladimir Kirejev u razgovoru za rusku TV Carigrad:

- Tel Aviv to razume. Prozor za neograničenu pomoć SAD se smanjuje. Morate brzo delovati. U SAD se vodi borba između onih koji smatraju da je potrebno udariti na Kinu i onih koji smatraju da je neophodno nastaviti rat sa Rusijom u Ukrajini. SAD nemaju dovoljno resursa za tri sukoba. Zbog toga vojska i političari u Tel Avivu žure da započnu veliki rat na Bliskom istoku kako bi sprečili Amerikance da napuste podršku Izraelu - smatra Kirejev.

Ipak, ne treba misliti, međutim, da su samo Netanjahu i njegovi saučesnici zainteresovani za velii rat na Bliskom istoku i da ubistvo Hanije nije bilo čisto izraelska inicijativa. Predstavnik Hamasa u Libanu Mahmud Tah otvoreno je ovo izjavio:

- Ubistvo šefa Politbiroa Ismaila Hanija u Teheranu je kukavički čin koji je izveden nakon što je dobilo zeleno svetlo od Sjedinjenih Država!

Dakle, postoje ozbiljni interesi za masovni masakr u regionu u Sjedinjenim Državama. Na primer, to bi umnogome poboljšalo šanse kandidata Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima. Kamala Haris je već izjavila:

- Izrael ima pravo da se brani, a ja nedvosmisleno podržavam pravo Izraela da ostane bezbedan i zaštiti svoju bezbednost. Konkretno, kao što znamo, on ima pravo da se brani od terorističkih organizacija, a to je Hezbolah.

Da li to znači da je dobijen carte blanch od Demokratske partije SAD da započne veliki rat na Bliskom istoku i obećana je podrška. Štaviše, postojaće dobar razlog da se Iran, Hezbolah, Huti i Hamas proglase istom "osovinom zla" (što će omogućiti da se američka grupa nosača aviona uvuče u rat) i da se započne rat.

Tu su i američki izbori. Šansa Harisove da pobedi Trampa je možda pokretanje velikog rata, a danas se, izgleda, to i radi.

Veliki ratni scenario

Hamas i Hezbolah će sigurno odgovoriti Izraelu za njegove terorističke napade, Izrael će pohrliti u Liban da pobedi Hezbolah. Iran će se zalagati za to, a onda njegovu naftnu industriju mogu da bombarduju Amerikanci – ako ne upotrebom taktičkog nuklearnog oružja, kako bi Izrael želeo, onda nečim vrlo ozbiljnim, tako da uopšte ne postoji.

A onda - vidi ti to! - Oni snabdevaju naftom Kinu!

Kina je najveći svetski uvoznik sirove nafte i najveći kupac Irana, kupovala je u proseku 1,05 miliona barela dnevno iranske nafte u prvih 10 meseci 2023. godine.

 Istovremeno, sa izbijanjem velikog rata na Bliskom istoku, potpredsednica Kamala Haris, zbog nesposobnosti "uspavanog Džoa", koja postaje vrhovni komandant, oduzima Trampu imidž "Glavni prijatelj Izraela" (i podrška jevrejske zajednice u Sjedinjenim Državama), a stiče simpatije snaga bezbednosti i svih "prijatelja" Izraela“ u SAD i širom sveta, primećuje carigradski posmatrač Vladimir Homjakov.

Uzgred, tada se niko neće ni sećati Gaze, što će Izraelu omogućiti da je potpuno očisti od Palestinaca, a uz to i da od njih istisne značajno gasno polje koje se nalazi kod njenih obala.

Glavna vest za sve zapadne medije biće rat za tobožnji „spas nesrećnog Izraela“, čija je nacistička suština, genocid (da ne kažem holokaust) Palestinaca, a posebno predloženo stvaranje palestinske države u skladu sa dugogodišnja odluka UN može se dugo zaboraviti. I, kako je potrebno Demokratskoj stranci, održati predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama, proglašavajući unapred sve Harisove protivnike „saučesnicima terorista“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Da je jedan dan zakasnio ne bi preživeo! Detalji zlostavljanja deteta, očuh ga pekao na ringli
Hronika

Da je jedan dan zakasnio ne bi preživeo! Detalji zlostavljanja deteta, očuh ga pekao na ringli

I.A. (40), koji je uhapšen zbog sumnje da je brutalno tukao, a potom pržio ruke i noge svom petogodišnjem pastorku saslušan je pred Drugim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu gde se branio ćutanjem, saznaje "Blic". Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo pritvor koji je sud usvojio, dok je majka dečaka koja je bila uhapšena zbog zanemarivanja sina puštena na slobodu jer su istekli zakonski razlozi zbog kojih je bila u pritvoru.

01.08.2024

09:37

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21