04.08.2024.

07:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Bravo, Putine! Tramp oduševljen potezom ruskog predsednika! "Amerika je napravila užasnu grešku..."

- I, usput, želeo bih da čestitam Vladimiru Putinu na postizanju još jednog odličnog dogovora - rekao je Tramp na predizbornom skupu u Atlanti, u državi Džordžija.

Istovremeno je izrazio nezadovoljstvo okolnostima razmene zatvorenika i izjavio da u dogovoru postoje "užasne" greške sa strane sadašnje američke administracije.

Ranije je Tramp kritikovao administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena zbog sklapanja ovog dogovora i postavio pitanja o njegovom sadržaju i verovatnoći "isplata u kešu" Rusiji.

FSB je u četvrtak saopštio da je u Rusiju vraćeno osam Rusa koji su bili zadržani i zatvoreni u nekoliko NATO zemalja. Radi se, između ostalih, o Vadimu Sokolovu (Krasikovu), osuđenom na doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj, kao i o zatvoreniku u SAD Vladislavu Kljušinu.

U Rusiju su se takođe vratili Artem i Ana Dulcev, Pavel Rubcov, Vadim Konoščenok, Mihail Mikušin i Roman Seleznev. Vraćenim Rusima se pripisivalo saradnja sa obaveštajnim službama RF, ali njihova krivica nije dokazana. Svi Rusi su tokom sudskih saslušanja i izdržavanja kazni negirali krivicu. Na aerodromu ih je lično dočekao predsednik RF Vladimir Putin i izjavio da će oni koji imaju veze sa vojnom službom biti predloženi za državna odlikovanja.