10.08.2024.

07:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Genijalno! I Ukrajinci oduševljeni ruskom taktikom! Ovako su probili front koji je Kijev držao 10 godina: Bez tehnike, u malim grupama...

- Ukratko, sada se tamo bore veoma pametno, pronašli su neki sistem koji radi, i po njemu napreduju. Našoj artiljeriji je veoma teško da odgovori - izjavio je on.

Vojnik je istakao da ruski vojnici sprovode neprekidne napade skoro bez upotrebe tehnike, u grupama po sedam ljudi, što čini beskorisnim korišćenje dronova. Istovremeno, uspevaju da likvidiraju ukrajinske vojnike i zarobe ih, a sami ne trpe nikakve gubitke.

Generalštab ukrajinskih snaga ranije je u svom Telegram-kanalu izjavio o "napetoj situaciji" na Toretckom pravcu. Imenovani guverner Donjecke oblasti Vadin Filjaškin saopštio je da je u Torecku proglašena prinudna evakuacija stanovništva. Podsetimo, ruske snage na tom frontu nisu napredovale još od sukoba u Donbasu 2014. godine.

Ministarstvo odbrane takođe je izvestilo da su jedinice grupacije "Centar" poboljšale taktičku poziciju, nanoseći poraze formacijama 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 109. brigade teritorijalne odbrane u oblastima naseljenih mesta Novgorodsko i Toreck.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage preuzele kontrolu nad selima Progress i Evgenovka u DNR. Evgenovka je naseljeno mesto u dolini na zapadnom kraju Očeretinskih visova. Progress se nalazi severno od njega i predstavlja jednu od odbrambenih linija Oružanih snaga Ukrajine kod reke Volčja. Oslobađanje ovih sela omogućava dalje napredovanje prema Krasnoarmejsku (Pokrovsku), važnom transportnom čvoru ukrajinske vojske u Donbasu.